Uuel aastal pääseb elektrinäidu teatamisest

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaugloetav elektriarvesti.
Kaugloetav elektriarvesti. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

1. jaanuaril 2017 saabub tähtaeg, mil Eestis mõõdetakse praktiliselt kogu elektritarbimine tunnipõhiselt kaugloetavate arvestite abil. Elektrilevi paigaldas nelja aasta jooksul selleks ligi 625 000 arvestit.

Arvesti vabastab inimesed elektrinäidu teatamisest.

Elektrilevi juhatuse esimees Tarmo Mere sõnul on Euroopa riikide mõistes tegu üsna ainulaadse lahendusega.

„Peaaegu et unikaalne on Euroopas ka kodutarbijale võimalus oma tarbimist tunnikaupa mõõta ja seeläbi elektrikulusid börsihindade järgi juhtida. Koduklientide näitusid enamasti kas prognoositakse või saadakse kliendilt või vähestel juhtudel otse kaugloetavast arvestist kuupõhiselt. Mitmes riigis, sealhulgas Saksamaal prognoositakse kogused terve aasta jooksul ja kord aastas saabub arve tegeliku näidu alusel nagu maksudeklaratsioon, millega selgub, kas tuleb juurde maksta või on tekkinud ettemaks,” selgitas Mere.

Tulevast aastast hakkab toimima ka laiemapõhjaline ühise arve süsteem, millega kõik huvitatud müüjad saavad väljastada ühise arve elektri ja võrguettevõtja teenuse eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles