Tartu ülikooli teadlased loovad haavadele nanokiudkatted

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nanokiudkatted peavad tagama õhu juurdepääsu haavale, takistama mikroobide sattumist haava, imama haavaeritisi ning tagama haavas piisava antibakteriaalsete ainete sisalduse.
Nanokiudkatted peavad tagama õhu juurdepääsu haavale, takistama mikroobide sattumist haava, imama haavaeritisi ning tagama haavas piisava antibakteriaalsete ainete sisalduse. Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli teadlased arendavad haavaravi efektiivsemaks muutmiseks antimikroobseid ja raviainet sisaldavaid nanokiududest katteid, vahendab Novaator.

Tartu ülikooli füüsikalise farmaatsia dotsent Karin Kogermann selgitas, et antibiootikumidel on kõrvaltoimed. Haavahooldusvahendeid peab tihti uuendama, lisaks väheneb nende toime haavaeritiste ning biokile tõttu. „Lisaks on antibiootikumide kasutamisel suureks probleemiks see, et bakterite tundlikkus antibakteriaalsete ainete suhtes väheneb, see aga toob vajaduse pikaajalise ravikuuri järele," ütles Kogermann .

Nanokiudkatteid on haavaravis mitmeid eeliseid, Kogermann tõi mõned näited: „Suur pindala ja poorsus, võimalus lisada erinevaid ravimeid ja antibakteriaalseid aineid ning fiiberstruktuur, mis sarnaneb kudede rakuvälisele maatriksile." Ta lisas, et antibakteriaalsete ning raviainet sisaldavate haavakatete väljatöötamine võib aidata vähendada antibiootikumide kõrvaltoimeid ja toksilisust.

„Lisaks on antibiootikumide kasutamisel suureks probleemiks see, et bakterite tundlikkus antibakteriaalsete ainete suhtes väheneb."

Loe artiklit SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles