Kontrolli oma teadmisi antibiootikumide kohta

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibiootikumid.
Antibiootikumid. Foto: Panther Media/Scanpix

Täna tähistatakse üle Euroopa Antibiootikumide teadlikkuse päeva. Sel kevadel läbi viidud Eurobaromeetri uuringust selgus, et üle poolte Eesti elanikest usuvad, et antibiootikumidest võib olla kasu külmetushaiguste ja gripi korral, mis on väär. Külmetuse ja gripi puhul antibiootikumid teid ei aita.

Terviseameti lehel on võimalik küsimustele vastates teada saada, kui täpsed on teie teadmised antibiootikumide kasutamise kohta.

Küsimustik asub SIIN.

Terviseameti epidemioloogianõuniku Kuulo Kutsari sõnul ei sõltu antibiootikumide mõistlik kasutamine ainult tervishoiutöötajate tarkusest ja püüdlustest, vaid üsna oluliselt määrab mõjutab haigustekitajate resistentsuse kujunemist see, kui täpselt ja teadlikult inimesed neile määratud antibiootikume võtavad.

2016. aasta kevadel viidi Euroopa Komisjoni tellimusel Euroopas läbi eurobaromeetri uuring. „Kiire pilk uuringu tulemustele tõi välja meie inimeste kohati üsna piiratud teadmised nii antibiootikumide kui nende kasutamise kohta,“ ütles Kutsar.

Üle poolte Eesti elanikest usuvad, et antibiootikumid aitavad külmetushaiguste ja gripi korral, kuigi on selge, et antibiootikumid ei ole tõhusad viiruste vastu ega too leevendust grippi haigestumisel.

Hea näitaja Eesti puhul on see, et meil ei saa antibiootikume osta käsimüügist. Nii kinnitasid ka küsitluse vastanutest üle 90 protsendi, et antibiootikumid on neile määranud arst. 

Enamik inimestest teadis, et antibiootikumide ravikuur tuleb alati lõpuni teha, vaid 13 protsenti uskus, et antibiootikumide tarvitamise võib lõpetada kohe kui enesetunne paraneb. Samas oli  76 protsenti inimestest kuulnud ja omas teadmist selle kohta, et vajaduseta antibiootikumide kasutamine võib muuta haigustekitajad nende suhtes resistentseteks.

Kõige usaldusväärsemaks infoallikaks antibiootikumide osas pidasid vastanud tervishoiutöötajaid, kellelt oodatakse suuremat selgitust ja nõustamist antibiootikumide määramise korral. Ennekõike ollakse huvitatud infost haiguste kohta, mida saab ja tohib ravida antibiootikumidega ning miks ja kuidas võivad haigust tekitavad bakterid muutuda antibiootikumide suhtes resistentseteks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles