Riigihalduse minister toetab eakate nõukodade ideed

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arto Aas ja Andres Ergma.
Arto Aas ja Andres Ergma. Foto: Rahandusministeerium

Riigihalduse minister Arto Aas kohtus täna Eesti Pensionäride Ühenduste Liidu juhi Andres Ergmaga, et arutada haldusreformiga seotud küsimusi. Minister ütles kohtumisel, et haldusreformi järgselt tuleks suuremat tähelepanu pöörata eakate kaasamisele ning koostööle kohaliku volikoguga.

Minister toetas kohtumisel Eesti Pensionäride Ühenduste Liidu algatust moodustada kohalike omavalitsuste juurde eakate nõukojad.

„Eakate panus on kohaliku elu edendamisse on väga oluline. Toetan igati vanema generatsiooni teadmiste ja kogemuste kaasamist omavalitsuste juhtimisse,“ ütles riigihalduse minister Arto Aas. „Samuti aitavad eakate nõukojad kaasa olulise info jõudmisel vanemate inimesteni,“ lisas minister.

Soomes on eakate nõukodasid moodustatud juba alates 1996. aastast. Nõukojad keskenduvad eakate heaolu tagamisele ning nende huvide esindamisele kõigi omavalitsuse otsuste juures alates kultuurist lõpetades planeerimisega. Positiivseid näiteid leidub Eestis ka täna, näiteks Viljandi linnas tegutseb juba kolmandat aastat volikogu juures Seenioride Nõukoda.

„Toetan igati vanema generatsiooni teadmiste ja kogemuste kaasamist omavalitsuste juhtimisse."

Kohtumisel minister tõdes, et kohalike omavalitsuste ühinemised on tõestanud, et eakatele pakutavad teenused paranevad, seda eriti väiksemate valdade ühinemisel.

Näiteks Viljandi vallas on peale ühinemist kaasaegne toetatud elamise ja sotsiaalkorterite teenus, mis on tagatud kogu valla territooriumi elanikele. Ühinenud valdades on tekkinud võimalused palgata sotsiaaltööle vastava valdkonna spetsialistid.

Endises Oru vallas, kus nagu paljudes väikevaldades puudus seni koduhooldustöötaja, on täna see teenus tagatud. Samuti ühtlustatakse ühinenud omavalitsustes sotsiaaltoetused tavaliselt kõrgema määra järgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles