Marko Matvere paneb 60+ festivalil mere kõnelema

Kadri Suurmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
60+ festivalil esineb Marko Matvere koos akordionist Peep Raunaga.
60+ festivalil esineb Marko Matvere koos akordionist Peep Raunaga. Foto: Dmitri Kotjuh

Tallinnas Salme kultuurikeskuses 5. ja 6. oktoobril toimuva 60+ festival „Meri kõneleb“ peaesineja on Marko Matvere, kes koos akordionist Peep Raunaga esitab vanade merelauludeja põnevate rännujuttude põimiku „Mulle meeldib maa“. Matvere esinemist on võimalik nautida mõlemal festivalipäeval.

Seitsmendat korda toimuv suurim eakatele mõeldud üritus pakub võimalust kuulata mitmete tunnustatud arstide tervisteemalisi loenguid.

Festivali esimesel päeval, 5. oktoobril on võimalik osa saada ajakirja 60+ terviseloengust –arstiteadlane, meditsiinidoktor ja meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer kõneleb teemal „Söömine vanuses 50+ kuni 100+“.

„Internet kubiseb vastuolulistest söömisnõuannetest. Kord loeme, et tomat aitab ära hoida vähi teket ja siis vastupidist. Dr Mihkel Zilmer kui teadmisteliider teab igale küsimusele ammendavat vastust,“ tutvustas esinejat 60+ peatoimetaja Eve Rohtla. Mihkel Zilmer on ka Eesti uute toitumis- ja liikumissoovituste üks autoritest.

Toitumisest vanemas eas räägib samal päeval ka Hiina meditsiini doktor Rene Bürkland. „Loengus räägime, milline toit sobib erinevatele kehatüüpidele, mida süüa ja millest hoiduda vanemas eas ning kuidas toituda enamlevinud terviseprobleemide korral,“ tutvustab ta ise oma teemat.

Unest ja vanema ea uneprobleemidest kõneleb mõlemal päeval doktor Tuuliki Hion Unimed ühendatud kliinikute unekeskusest. „Piisav uni on heaolu alus. Räägime sellest, miks uni võib häiruda, mida ise ette võtta une taastamiseks ning inimesele endale teadmata uneaegsetest tervisehäiretest ja neile abi saamise võimalustest,“ sõnas ta.

Festivali hea partner on Ida-Tallinna Keskhaigla, mille spetsialistid esinevad mõlemal festivalipäeval: Ida-Tallinna Keskhaigla füsioterapeut Heleene Ilves kõneleb veeteraapiast, veresoontekirurg dr Veronika Palmiste peab loengu teemal „Veenilaiendid ja diabeetiline jalg“ ja haigla uroloogia osakonna õde Natalja Bubnova pidamatusest. Haigla ortopeed dr Andres Šavel kõneleb aga ortopeedilistest käeprobleemidest.

6. oktoobril astub ajakirja 60+ erikülalisena lavale tuntud ajakirjanik Vahur Kersna. „Küsimus, kuidas jääda elus ellu, huvitab meid kõiki. Just sel teemal saatesarja „Pealtnägija“ looja ja paljude sisukate filmimõõtu telesaadete autor Vahur Kersna räägibki,“ sõnas Eve Rohtla.

Apotheka apteekrite loengul on mõlemal päeval võimalik kuulda vastuseid nendele küsimustele, mille vastu apteegikülastaja vanuses 60+ huvi tunnevad. Lisaks on mõlemal päeval kohal ka apteegi nõuandepunkt, kus saab tasuta teha tervisemõõtmisi.

Taimeravist huvitatutele sobib 6. oktoobril toimuv Metsamoorina tuntud taimetark Irje Karjuse loeng. Mõlemal päeval esineb Anu Adermann, kes tutvustab Eesti võimsaimat raviseent. MTÜ Eesti abi- ja teraapiakoerte ühing tutvustab, millist tuge võib leida teraapiakoertest.

Kolmandal korrusel asuva saali laval on festivali kahel päeval kümned taidlusgrupid, kelle esinemisi saab nautida kogu päeva jooksul. Lisaks loengutele saab festivalikülastaja osa kultuurikeskuse ruumides toimuvast messist ja laadast, mida peetakse keskuse ees.

60+ festivalile pääseb tasuta kutsetega, mida saab Apotheka apteekidest ja Inkotubadest. Eriprogrammi piletid suurde saali on müügil vaid kohapeal ja nende hind on 2 eurot ja selle hulka kuulub ka Marko Matvere kontsert. Pileti saab soetada festivali infoletist.

Kogu ajakava on aadressil www.60plussfestival.ee.

Festivali teise päeva tähtsündmus on festivali „Aastad täis sära ja väärikust“ laureaatide autasustamine. Mittetulundusühingu Inkotuba juht Eha Topolev rõõmustas, et Eestis on väga palju headust ja märkamist ning tal on hea meel, et konkursile on saadetud nii töid, kus tegija on ise juba eakas, kui ka selliseid töid, kus tegijateks on noored inimesed. Et nendest tegudest kuuleksid ka teised inimesed, oleme kõige paremad ja tunnustamist väärivad teod igal aastal festivalilavalt välja hõiganud.“

„Mitmed konkursi tunnustuse saanud inimesed on pärast ütelnud, et ega ma ju midagi erilist polegi teinud, lihtsalt elan oma elu. Kuid elada oma elu nii, et sellest ka teistele suurt tuge ja toetust pakkuda - see on tänu ja tunnustust väärt,“ sõnas ta.

Üle kogu Eesti kokku tulnud vanemaealiste festival kannab sel aastal nime „60+ festivalˮ. Mullu külastas festivali ligi 4500 inimest.

60+ festivali korraldavad ajakiri 60+ ja mittetulundusühing Inkotuba. Kahepäevast festivali toetavad Apotheka apteegid, Tena, Tallinna Linnavalitsus, Corega, Hasartmängumaksu Nõukogu, Purina ja Tallink.

Jälgi festivali kohta saabuvaid uudiseid festivali kodulehel www.eakatefestival.ee ning Facebookis https://www.facebook.com/eakatefestival/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles