Huvialaring lisab ellu särtsu

Birgit Itse
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Linna Pensionäride Organisatsiooni Kodukotus meesklubi pakkus selle aasta märtsis naistele meeleoluka naistepäevakontserdi.
Tartu Linna Pensionäride Organisatsiooni Kodukotus meesklubi pakkus selle aasta märtsis naistele meeleoluka naistepäevakontserdi. Foto: Kristjan Teedema

Huvialaring toob halli argipäeva vaheldust, rõõmu, põnevaid tutvusi ja uusi oskusi.

 Olgu selleks üheskoos lemmiklaulude laulmine või mõne võõrkeele omandamine – pensionäridele suunatud huvialaringe on sedavõrd palju, et igaüks leiab endale soovi korral midagi sobivat.

Tartu Linna Pensionäride Organisatsioon Kodukotus pakub liikmetele vaba aja veetmiseks kõiksugu huvialaringe nii vaimu kui ka füüsise parandamiseks. Aasta alguse seisuga oli Kodukotusel 803 liiget.

Keha liikuma ja hääl helisema

Kodukotuses saab keha liikuma panna võimlemis- või tantsurühmades. „Meil saab õppida nii line-tantsu ehk rivirantsu, karaktertantsu, rahvatantsu kui ka peotantsu. Koos käib umbes 20 inimest ning ühes rühmas on ainult meesvõimlejad,” räägib Kodukotuse infotöötaja ja juhatuse liige Aime Kalpus. Peale võimlemise osaletakse linna terviseolümpial ja tervisepäevadel.

Võru Pensionäride Päevakeskuses on esindatud seeniortantsurühmad, rahvatantsurühm, segarahvatantsurühm, jooga ja võimlemine. Füüsilist toonust pakkuvad huviringid on Võru päevakeskuses kõige popimad ning tihtipeale on grupid suisa täis.

Hõbekõrid saavad end Kodukotuses proovile panna lauluringides ja ansamblites. „Meie ridadesse kuuluvad ansamblid Kobedad ja Ehavalgus. Esineme ka välismaal – kõige kaugem paik, kus oleme käinud, oli Saksamaal ESTO päevadel. Meeldejäävad on olnud esinemised Krimmis, Soomes, Hiiumaal ja Saaremaal,” meenutab Kalpus. Tihti käiakse laulmas ka Tartu hooldekodudes, et sealsetele asukatele rõõmu pakkuda.

Võruski saab laululusti nautida. „Meil on meesteansambel Ellujäänud Vanaisad, segakoor Videvik, seltskonnalauluring, naiskoori Kannel seeniorid, rahvapilliansambel VIMP, kapell P.A.A.T ja pilliduo H2,” loetleb Võru Pensionäride Päevakeskuse juhataja Astrid Hurt.

Kodukotuse 78aastane juhatuse liige Aime Kalpus võtab ka ise hobiringidest osa, sest see annab tervisele ja elukvaliteedile palju juurde. Kümme aastat on ta laulnud ansamblis Kobedad ja olnud tegev seltskonnatantsuklubis Vanahõbe. „Mina ei kujutaks ette, et pean jääma ainult koduseks, kuigi seal on tuhat üks tööd. Ringides käimine annab mulle palju elurõõmu ja särtsu juurde. Hea on olla kodustest muredest aeg-ajalt eemal ja end aktiivsena hoida,” jutustab Kalpus.

Klubid koondavad sarnaste huvidega inimesi

Neile, kes noodist laulda ei taha ning esinemisnärvi samuti ei igatse, on hea alternatiiv Kodukotuse lauluklubi, kus käib koos 40–50 inimest. Muusikast lugu pidavad inimesed tulevad kokku ning laulavad oma koostatud laulikutest koos klaverimängijaga. „Klubiliikmed ise otsustavad, mis laule lauldakse. Ma nimetan seda omatahtsi laulmiseks,” selgitab Kalpus.

Kodukotuse meesliikmeid rõõmustab meesteklubi, kus käib koos ligi 80 liiget, kes üksteise seltsis aega veedavad. „Nad mängivad seal näiteks malet, kabet, petanki, piljardit ja koroonat. Tihti käiakse teiste meesteklubidega kohtumas ja omavahel spordivõistlustel mõõtu võtmas. Liikmed osalevad meesteklubi tegemistes suure huvi ja südamega,” räägib Kalpus.

Autor: Eveliis Eek

Loe edasi ajakirjast 60+

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles