Kas muutuma peaks mees või naine?

, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus aasta algab tavaliselt ikka mõtetega muutustest. Alati peab ta tulema kõikidele parem: rikkam ja õnnelikum. Kogu maailm võiks muutuda.

Muutub aasta number. Muutub aasta sümbol. Saadame ära jõulise ja äkilise kiskja. Me ju natuke kartsime teda. Nüüd võime kergendatult hingata, sest saabub nii armas, nunnu, pehme ja süütu jänku. Või nii koduselt nurruv kiisu.

Usume seda horoskoobijuttu või mitte, kõik me võtame osa vana aasta ärasaatmisest ja ootame uue ja huvitava aasta tulekut. Ja loodame, et midagi muutub.

Kui tahame muuta maailma, peame alustama iseendast.

Kellel on rohkem komplekse ja kes peaks rohkem muutuma: mehed või naised? Kelle maailmas me tegelikult elame?

Mina arvan, et meeste maailmas. On ju mees see olevus, kes armastab iseennast ja seda naist, kes armastab teda veel rohkem. Ikka tehakse kõik tähtsad otsused jõupositsioonilt. Seal, kus midagi otsustatakse, on mees alati kohal. Tegelikult on mehi igal pool rohkem seal, kus liigub tõeline raha ja kus on vaja selle liigutamiseks kasutada rusikaid.

Kuid kellel on kergem muutustega kaasa minna või ise muutuda? Muidugi ütlevad 99 protsenti meestest, et need on naised.

Mehed leiavad alati, et naine olla on igas olukorras kergem, sest talle on lubatud väga palju sellist, mis ei ole lubatud meestele.

Tegelikult on naisele ju kõik lubatud. Ta võib selga panna ülikonna ja näha selles efektne välja. Milline aga näeb välja kleidiga mees? Naeruväärne.

Naine võib ametliku kohtumise ajal vabalt välja võtta peegli ja kohendada soengut või isegi nägu puuderdada. Kas mees võib endale lubada midagi niisugust?

Naine mehe silmade läbi on ilus, ettearvamatu ja saladuslik olevus. Väga tihti mehed kardavad naisi. Miks on orkaanidel naisenimed? Sest naised on võimelised samuti laastama meeste elusid, jätma nad ilma majadest ja autodest.

Naise ehtimishimu võib olla kutse kuriteole, isegi sõdu on alustatud naise tuju järgi. Vahel arvab mees, et naise ajusid asendab suurepäraselt tema ilus näolapike ning et naine ei pea vastutama oma sõnade eest, ta võib hilineda kohtumisele, mõnikord isegi tööle. Mehe hilinemine on aga lubamatu. Mees peab sõna pidama, olema tark ja edukas äris või lihtsalt töökas ning hästi teenima.

Naisel ei ole vaja olla järjepidev, ta võib süüdimatult unustada midagi mehe jaoks väga olulist ning seejärel talle tehtud märkuse peale solvuda kuni pisarateni, isegi nii, et mees on sunnitud veel temalt vabandust paluma.

See, et naine võib vabalt nutta, on kogu ajaloo vältel olnud naise suur eelis, mida ta edukalt kasutab. Naine võib olla kapriisne ning oodata alati lilli ja kingitusi. Keegi ei pane seda talle pahaks.

Meeste arvates pole naisel rohkem pingutada vajagi, kui ainult hoolitseda enda eest, et hea välja näha. Tal pole vaja olla eriliselt tark, et midagi elus saavutada. Ta peab olema lihtsalt õigel ajal õiges kohas ning investeerima oma näolappi võimalikult soodsalt.

Mees peab aga ennast kontrollima ja olema kogu aeg valvel. Avalikkusele on mehe moraal alati tähtis ja mõnikord peab mees ka naise moraali eest vastutama.

Kes peaks siis hakkama muutuma? Kas kergemeelne naine või tõsine mees?

Tõsine ja edukas mees on alati olnud naise unistus. Teistmoodi mehega, sellise Romeo või Alfonsoga on küll tore vaba aega veeta, kuid pereeluks ta ei kõlba, sellest saab aru ka kõige rumalam naine. Lihtsalt tõsiseid ja edukaid kõikidele ei jätku.

Nii algabki lõputu maraton mehe muutmiseks, millesse paljud naised ikka veel lihtsameelselt usuvad. Nad usuvad, et kui mees ei ole sündinud heaks abikaasaks, peab teda selleks kasvatama. Sellest peaks loobuma.

Mida teha aga tõsisel, targal ja iseseisval naisel? Kindlasti uuel aastal muutuda. Sellise naise omadused viivad kõige otsemat teed mööda üksindusele. Mehed võivad küll kiita naise ilu, edukust ja intelligentsust, kuid elama hakkavad ikkagi lihtsa, kannatliku, armastava ja neid respekteeriva naisega. Mehed ei taha avalikult tunnistada naist kui juhti, isegi kui naine on sotsiaalselt võimekas ja menukas. Mees on kindel, et edumeelse naise missioon seisneb selles, et teha ta nõrgaks ja õnnetuks.

Vastandid tõmbuvad ja kaks poolikut saagu üheks. Nii õpetab ka meie kirik. Kas on siis üldse mõtet midagi muutma hakata? Tõsised ja vastutustundlikud mehed vajavad ju kapriisseid ja naeruhimulisi naisi. Et mitte uuel aastal igavusse surra!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles