Bakteritel ühismälu võib olla võtmeks resistentsuse mõistmisel

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caulobacter crescentus
Caulobacter crescentus Foto: Wikipedia.org

Ka bakteritel on mälu, ehkki pisut kehvapoolne. Kuid nüüd tuleb välja, et mitme peale kokku on bakterite mälu märksa parem kui bakteritel eraldi, vahendab Novaator.Ka bakteritel on mälu, ehkki pisut kehvapoolne. Kuid nüüd tuleb välja, et mitme peale kokku on bakterite mälu märksa parem kui bakteritel eraldi, vahendab Novaator.

Šveitsis Zürichis asuva kõrgkooli ETH mikrobioloogid Roland Mathis ja Martin Ackermann tegid katseid bakteritega liigist Caulobacter crescentus, mida elab nii mage- kui soolases merevees, mida nad ei talu.

Kui baktereid kõigepealt suhteliselt väikese soolasusega n-ö hoiatada ja nad hiljem näiteks 30 minuti pärast, nagu Mathise ja Ackermanni katses, panna juba väga soolasesse vette, siis võib nende vastupidavus olla parem.

Mathise ja Ackermanni sõnul tasub nähtust täpsemalt edasi uurida, sest see võiks aidata paremini mõista näiteks resistentsuse teket antibiootikumide vastu või ka leida võimalusi, kuidas hoida tööstustootmises või veepuhastamises rakendatavad bakterid püsivamalt heas vormis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles