Lavastus „E-vanavanemad“ harutab põlvkondadevahelisi suhteid

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastus "E-vanavanemad"
Lavastus "E-vanavanemad" Foto: Põhjanaba

Põhjanaba trupp toob lasteni lavastuse, mis arutleb selle üle, kas E-maailm on midagi, mis vanavanemaid ja lapselapsi lahutab, või leidub seal ka neid liitev ja ühendav pool.

Lavastus „E-vanavanemad“ räägib vanema generatsiooni soovist suhelda ja olla ühenduses oma laste ja lastelastega. Tänapäeva infoühiskonnas toimub väga suur osa suhtlusest tehnikavahendite abiga.

Lavastuses püüavadki vanavanemad lähedastega suhtlemise ergutamiseks avastada nutiseadmete võimalusi: esimest korda satutakse Facebooki kummalisse maailma, esimest korda uudistatakse esmapilgul ebaotstarbekaid äppe, kirjeldavaad etenduse lavale toova trupi liikmed.

„Me elame ajastul, kus tehnika ja meedia areneb niivõrd kiirelt, et isegi noorematel põlvkondadel on „moodsaks jäämisega“ raskusi. See võib tunduda lausa hirmutav. Kuid me leiame, et uudsust, tehnilist arengut pole vaja karta ega tõrjuda,“ sõnas üks trupi liige Egle Adams

Lavastuse sõnum on julgustada ka vanemat põlvkonda ajaga kaasas käima ja olla avatud uutele kogemustele.
 

Näost näkku vs virtuaalelu

„Väikestele vaatajatele soovime tuletada meelde, et vanavanemad võivad olla vägagi „lahedad sägad“, keda võib julgelt ühistele tehnilistele avastusretkedele kaasa kutsuda. Kuid selle kõige juures ei tohiks unustada ennast tehnikamaailma suplema,“ lisas teine põhjanabalane Rauno Polman.

Näitlejad rõhutavad, et vaatamata võimalustele hoida kontakti ka reaalselt kohtumata, on füüsiline kohaolu rohkem hinnatavam. Tehnika arengu juures peetakse suurimaks ohuks inimeste vahelise reaalse suhtluse kadumist. Põhjanaba liikmed toovad aga vastukaaluks küsitlused, kus ka praegused noored (Z-generatsioon) eelistavad siiski peamiselt näost näkku suhtlust.

Virtuaalselt hoitakse aga sõprussidemeid, tutvuseid ja kontakte värskena. Kui pikka aega ei ole võimalik kohtuda, jagatakse informatsiooni oma tegemistest näiteks piltide ja videote kaudu. „Vanavanemad saavad virtuaalse maailmaga liitudes osa ka sellest ilmast, kus nende lapsed ja lapselapsed elavad, ning see tekitaks loodetavasti ka rohkem kokkupuutepunkte kahe erineva generatsiooni vahel,“ avaldas Polman lootust.

Kokkamist armastavad vanaemad võivad virtuaalselt leida näiteks väga huvitavaid toiduretsepte koos teiste harrastajate kommentaaridega, soovitustega. „Kui minna veel täpsemaks, on ju tõepoolest tänu E-teenustele võimalik juba hoida kontakti näiteks oma arstiga või koguni osta vajalikud ravimid internetiapteegist. E-teenuste ja virtuaalmaailma fookus ei ole ainult meelelahutuse pakkumine, vaid ka elu kergemaks muutmine,“ lisas Adams.
 

Võimalus puutepunktiks

Teema valik tuli tänu dramaturg Martin Nõmmele, kellega Põhjanaba on koostööd teinud ka teiste lavastuste loomisel.

Martinit õhutasid konkreetset teksti kirjutama pidevad diskussioonid digimaailma ohtude ümber. Ka lavastuses kujutatakse läbi vanavanemate algse segadustunde võimalikke probleeme.

Martin Nõmm loodab, et lõpuks jääb siiski kõlama mõte, et internet ja nutiseadmed pole lihtsalt lõbustus, millesse end unustada, vaid ka võimalus puutepunktiks.

Võib-olla polegi erinevate põlvkondade lahku kasvamine kinni ainult võõrastes uutes leiutistes või vanamoodsuses, vaid et ei juleta või osata teha üht lihtsat sammu lähedasemaks saamise jaoks.

„Lapsed näevad küll laval vanavanemaid, kellega juhtub naljakaid hetki, aga lisaks on nende ees kaks tegelast, kes on teinud sammu nende põlvkonna poole. Ehk oskaksid nad siis ka ise teha sammu oma vanavanemate põlvkonna poole,“ sõnas Nõmm.

 

Foto: Põhjanaba

INFO

  • Põhjanaba alustas oma tegevust 2015. aasta novembris. Pärast kiiret jõuluperioodi, kui lavale toodi jõululavastus, oli nii tagasiside kui ka enda emotsioon väga positiivne. Nii otsustatigi lastelavastustega jätkata.
  • Lavastus „E-vanavanemad“ on interaktiivne ja näitlejad on kontaktis lastega, arutlevad nendega, küsivad küsimusi ja räägivad juttu. Lapsed saavad vanavanemaid nutiseadmete kasutamisel juhendada, õpetada või koos nendega uusi asju avastada.
  • Etendust saab vaadata truppi enda üritusele, lasteaeda või kooli tellides.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles