TAI töötab välja teenust, mis aitab perearstidel tuvastada patsientide alkoholi liigtarvitamist

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituut (TAI) töötab välja teenust, mis aitaks perearstidel varakult tuvastada alkoholi liigtarvitamist, et aidata patsiendil ennetada alkoholismi väljakujunemist. Arstide sõnul ei anna paljud inimesed ise endale aru, kui palju nad joovad.

Perearstide seltsi juhatuse liige Ruth Kalda ütles ERR-i raadiouudistele, et kui inimene perearsti poole pöördub, ei pruugi too arugi saada, et patsiendi kaebuste põhjus on tegelikult alkoholis.

Tihti ei mõista või tunnista ka inimesed ise, et nad alkoholi tarvitamisega liiale lähevad. Just selleks, et liigtarbimisele juba varases staadiumis piir panna, töötab TAI välja teenust, mille kohaselt hakkaks perearstid patsiente ühtsel meetodil küsitlema.

Kalda sõnul on tegemist kümnest küsimusest koosneva testiga. Et testi miinusena on välja toodud see, et inimene ei pruugi sellele ausalt vastata, peab Kalda oluliseks perearsti ja patsiendi vahelist usaldust. Samuti seda, et küsitlus tehakse võimalikult paljudele, andes inimestele signaali, et tegemist pole nende vastase rünnakuga, vaid pigem laiema sõeluuringuga.

Alkoholi liigtarbimise väljaselgitamine on vaid üks pool teenusest, teine pool puudutab juba mitmetasandilist reageerimist ja sellega võiks tegeleda vaimse tervise õed, sotsiaaltöötajad, psühholoogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles