6 nippi, kuidas oma telefon turvalisemaks muuta

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selgus, et selgus, et teatud juhtudel võib kiirgust vähendada püüdva materjali kasutamine provotseerida mobiiltelefoni veelgi tugevamat kiirgusvälja kasutama ning tegemist võib olla isegi vastupidise efektiga.
Selgus, et selgus, et teatud juhtudel võib kiirgust vähendada püüdva materjali kasutamine provotseerida mobiiltelefoni veelgi tugevamat kiirgusvälja kasutama ning tegemist võib olla isegi vastupidise efektiga. Foto: SCANPIX

Tänapäeva nutitelefon on täiskomplekt igasugu privaatsest infost, mille võõrastesse kätesse jõudmine võib kaasa tuua pöördumatuid tagajärgi. Tele2 tootedirektor Katrin Aron jagab soovitusi, kuidas nutiseadmes oma privaatsust kaitsta.

„Ilma ekraanilukuta nutitelefonis saab lihtsa vaevaga lugeda privaatseid e-kirju, vaadata fotodelt, kus ja millal selle omanik on käinud, logida sotsiaalvõrgustikesse ning mõistagi ka suuri arveid tekitada,” loetles Aron.

 Eestlaste teadlikkus nutiturvalisuse osas Aroni sõnul paraku veel küllaltki madal ning seetõttu on hea mõned näpunäiteid üle korrata ka eakatele nutitelefoni kasutajatele.

Kuus nõuannet, mida tasuks teada igal nutitelefoni kasutajal:

  • Kasuta alati ekraanilukku – olgu selleks siis salajane number, ekraanile joonistatav muster või sõrmejälje abil tuvastamine.
Ilma paroolita on kogu telefonis leiduv isiklik info kõigile kättesaadav ning telefoni varguse korral võib see kaasa tuua nii rahalist kahju kui isikuandmete kuritarvitamist.
  • Laadi rakendused alla seadmetootja ametlikust poest. Ära lae oma nutitelefoni tundmatuid mänge ega manuseid, mille sisus sa kindel pole. Nii võid alla laadida viiruseid, millega võimaldad ligipääsu näiteks oma pangaandmetele või isiklikele fotodele. Turvaline on äpid alla laadida kas Google Play’st, App Store’ist või Windows Store’ist.
  • Võta kasutusele mobiil-ID. Erinevatesse teeninduskeskkondadesse sisselogimiseks ja digiallkirja andmiseks on mobiil-ID nutiseadmes kõige mugavam, töökindlam ja turvalisem vahend.
  • Kaitse telefoni varguse eest. Kui telefon on kadunud või varastatud, on selle leidmiseks võimalik kasutada erinevate rakenduste abi. Näiteks iOS tarkvara puhul tuleks kasutada Find My iPhone nimelist rakendust, mille abil saab seadet positsioneerida ja vajadusel sealt kõik andmed kustutada. Windows Phone’is on selline funktsioon juba menüüs olemas ning see on vaid tarvis seadete alt aktiveerida. Androidi platvormil näitab rakendus nimega Prey Anti-Theft nii telefoni asukohta kui ka ühendatud WiFi võrgu nime. Lisaks saab sellega teha telefoni kasutajast pilti, ilma et sellest märku antaks.
  • Hoia telefoni energiatarbimine kontrolli all ja kasuta viirusetõrjeprogrammi. Kui seadme mälus on vaba ruum järsult vähenenud, telefon töötab tavalisest aeglasemalt või tuleb ette kõnekatkestusi, võib telefon olla nakatunud viirusega. Viiruste avastamiseks kontrolli, kas mõni sinu nutitelefoni rakendus kasutab kahtlaselt palju internetti. Äpp nimega GSam Battery Monitor aitab Android telefonides tuvastada, millised rakendused kulutavad enim energiat. iPhone’i kasutajad saavad säte all leiduvast Battery menüüpunktist kontrollida, millised äpid on viimase 24 tunni või seitsme päeva jooksul kasutanud enim akut. Kui sa pole neid rakendusi viimasel ajal palju kasutanud, võivad need olla nakatunud viirusega.
  • Enda telefoni ei tohi kunagi anda teistele kasutamiseks ega sisestada ligipääsuparoole nii, et kõrvalseisjatel on võimalik neid näha ja meelde jätta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles