Milline peavalu tüüp vaevab mehi?

Eve Rohtla
, 60+ peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Tallinna Keskhaigla Neuroloogiakeskuse juhataja Toomas Toomsoo sõnul esineb meestel vähem migreeni, aga neil on oma peavalu ja seda nimetatakse kobarpeavaluks. "See võib olla isegi migreenist hullem, sest mees ei tunne seda ära," selgitab dr Toomas Toomsoo.
 

"Mistahes vanuses mees, kellel valutab pea silma ümbert, silm jääb väikeseks, läheb punaseks ja tekib nohutaoline tunne, siis on enam kui kindel, et tegemist on kobarpeavaluga," räägib neuroloog Toomas Toomsoo.

Nimetus kobar ei tule dr Toomsoo sõnul sellest, et valu oleks justkui kobarana peas, vaid seetõttu, et sel peavalul on oma tsükkel. "Kobarpeavalu käib periooditi teatud intervallide järel," lisab dr Toomsoo.

Neuroloogi sõnul on kobarpeavalu inimpsüühikat invaliidistav seetõttu, et valu äratab mehe igal varahommikul üles. "Tüüpiliselt algab peavalu kell 4. Ja nii praktiliselt igal hommikul. On juhtunud, et mees on valu käes juba mitmeid nädalaid piinelnud. Aga pole mõtet, sest sel peavalul on olemas spetsiifiline ravi. See on täiesti ravitav. Tuleb arsti poole pöörduda."

Dr Toomsoo sõnul on mehed juba hakanud peavaluga neuroloogi juurde tulema küll. "See on kasvav trend."

Neuroloog soovitab vett juua, eriti vanemas eas. "Miei inimesed tikuvad vähe vett jooma ja nad on kuivad. Mida vanemaks inimene saab, seda vähem ta vett joob. Vanemaealise inimese veesisaldus organismis on väike. Aga vett peab jooma. See lükkab ka järgmise peavalu edasi."

Intervjuu on salvestatud jaanuaris Eesti Rahvusraamatukogus toimunud Eesti Patsientide Liidu tervisepäeval "Aita märgata!“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles