VIDEO: kas ränga peavaluga peaks kiirabi kutsuma?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui teil tekib ränk peavalu, millega kaasneb iiveldustunne ja oksendamine ning varem pole midagi sellist juhtunud, tuleb kutsuda koheselt kiirabi.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla Erakorralise Meditsiini Keskuse juhataja Vassili Novak räägib, et sellist nimekirja, kus on kirjas haigused ja terviseseisundid, mille puhul peaks kindlapeale kiirabi kutsuma ja sümptomid, mis erakorralist abi ei vaja, pole olemas. "Aga näiteks erakorraliselt tuleks arsti poole pöörduda äkitselt tekkinud ja inimesele tundmatute tervisemuredega, mis oluliselt igapäevaelu kulgu segavad," selgitas dr Novak.

Ta toob näiteks ränga peavalu, millega kaasneb oksendamine. "Sel juhul tuleb kindlasti kutsuda kiirabi, kes inimese siis EMOsse sõidutab," lisab ta.

Lisaks elu segavale peavalule toob ta veel kaks seisundit, mis kiiret erakorralist arstiabi vajavad. Need on insult ja südameatakk. "Need kaks haigust on aegkriitilised ning vajavad väga kiiret sekkumist," räägib dr Vassili Novak.

"Kõnetakistuse ja halvatuse ning tugeva, tuima ja pigistava rinnakutaguse valu puhul, millega kaasneb nõrkus ja hirm, tuleks koheselt kutsuda kiirabi," kinnitab dr Vassili Novak.

"Kui patsiendil on aga kroonilise haiguse ägenemine, siis mina küll kiirabi poole ei pöörduks. Sel juhul oleks mõistlik perearsti juurde minna."

Intervjuu on salvestatud jaanuaris Eesti Rahvusraamatukogus toimunud Eesti Patsientide Liidu tervisepäeval "Aita märgata!“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles