Kaalukaotus võib olla märk ohustavast dementsusest

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Teadlased on avastanud, et neil inimestel, kes kaotavad kaalu oma keskea ja 70. eluaastate vahel, on suurem tõenäosus saada kerge kognitiivse häire diagnoos, mis põhjustab probleeme mälu ja mõtlemisega ja võib edasi areneda dementsuseks.

The Telegraph vahendab, et nelja aasta jooksul jälgiti rohkem kui 1800 inimest, kelle keskmine vanus oli 78. Seda, kas kaalukaotus oli tahtlik või tahtmatu, uurijad kindlaks teha ei saanud.

Mayo Kliinikus tehtud uuring näitas, et neil, eks kaotasid kümne aasta jooksul rohkem kui 5 kilogrammi oma kehakaalust, on risk haigestuda häiresse suurem. Risk haigestuda tõusis 1:4 koguni 1:3 peale.

Dr James Pickett, kes on Alzheimer’s Society uurimisosakonna juhataja, rõhutas, et kaalukaotuse ja dementsuse vahelised seoses on endiselt veel täpselt tõendamata, ja tervislikud eluvalikud nagu treenimine, mitte suitsetamine ja tasakaalustatud toitumine mõjuvad tegelikult hästi meie aju tervisele. „Selles pole midagi ebaharilikku, et inimesed vanuse kasvades kaalu kaotavad, aga kui inimestele teeb muret suur ja tahtmatu kaalukaotus, peaksid nad oma arstiga rääkima.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles