7 kasulikku nippi sidruni kasutamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sidrun
Sidrun Foto: SCANPIX

Söögisooda ja äädika heast mõjust kodu puhastamisel on ilmselt kuulnud paljud, kuid sama hea abimees võib perenaisele olla ka sidrun.

Foto: SCANPIX

1. Puhasta mikrolaineahju

Vala kaussi vett ja pigista sellesse umbes poole sidruni mahl ning aseta kauss mikrolaineahju. Lülita masin tööle ja lase sellel töötada kolm minutit. Kui ahi on töö lõpetanud, ära võta kohe kaussi sealt välja, vaid lase sellel seista umbes viis minutit. Seejärel puhasta ahi seest kas pehme lapi või majapidamispaberiga. Võib tõdeda, et paber on etem, sest see imab vedelikku ja ahju seintele kogunenud rasva paremini ning pind jääb ühtlasemalt puhtam ja kuivem kui lapiga pühkides.

 

Foto: SCANPIX

2. Õhuvärskendi

Pane potti vee sisse sidruniviilud ning kaneelipulk ja/või nelgiterad. Lase potil ilma kaaneta tasasel tulel podiseda. Jälgi veetaset, kui vaja, lisa vett juurde. Õige pea hakkab levima mõnus vürtsikas lõhn, mis püsib üllatavalt kaua.

Foto: PantherMedia / Scanpix

3. Värskenda lõikelauda

Niisuta hästi õrnalt lõikelaua pinda veega. Seejärel raputa lõikelauale jämedat soola ning hõõru lauda tugevalt pooliku sidruniga. Nühi senikaua, kuni sool on sulanud. Loputa lõikelauda veega ja kuivata. Eriti tõhusalt toimib selline puhastus- ja värskenduskuur puidust lõikelaual – sellele jääb mõnus ja värske lõhn juurde. Samuti on pärast laua pind siledam.

4. Külmkapi värskendaja

Foto: SCANPIX

Lõika sidrunist õhemad viilud, laota need alustassile ja aseta külmkappi pärast selle puhastamist, et kapis oleks värskem lõhn. Külmkapi värskendamiseks sobib kasutada ka soodat või kohvipuru, kuid sidrun annab nendest parema ja mõnusama aroomi.

Foto: Kaspersky Lab

5. Kohvimasina puhastaja

Pigista vette palju sidrunimahla. Kurna sidrunivesi läbi marli, et sidruni viljaliha ei satuks masinasse. Vala sidrunivesi kohvimasina veepaaki ning lase sellel läbi masina joosta. Lase masinal maha jahtuda ning lase sama vesi veelkord läbi masina. Loputamiseks lase masinast läbi puhas vesi. Toimib paremini kui äädikavesi, sest sidrun ei jäta masinale niisugust kibedat maitset nagu äädikas.

Foto: SCANPIX

6. Tõhus kätepuhastaja

Hõõru oma rasvaseid käsi pooliku sidruniga ja loputa seejärel veega. Eriti hästi toimib see nipp kalaste käte puhastamiseks, sidrun eemaldab kalalõhna täielikult.

Foto: Arno Saar / SL Õhtuleht

7. Kroomiste pindade poleerija

Sidrunipoolikud, millest on mahl välja pigistatud, saab edukalt ära kasutada kraanide ning kraanikausi küürimiseks. Hapu mahl eemaldab katlakivi väga hästi.

Hea lugeja! Kui sul on mõni kaval ja tõhus nipp, jaga seda ja teiste lugejatega ja kirjuta meile aadressil 60pluss@ajaleht.ee! Hea nõuanne saab auhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles