Mets – seitse korda kaalu, üks kord tegutse

Eveliis Vaaks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mets.
Mets. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Metsamüügi ja -majandamisega tegelevate oma ala spetsialistidega kõneledes jäi kõlama kaks peamist soovitust. Enne metsa mahamüümist tuleb ära teha võimalikult suur taustatöö ja küsida nõu mitmelt eksperdilt. Teiseks ei ole kindlat ja ühest vastust, mida on kõige mõistlikum metsaga peale hakata. Iga mets ja selle omanik on erinev ning igale olukorrale tuleb läheneda isemoodi.

Kui metsaomanik soovib oma metsaga midagi ette võtta, tuleks kõigepealt pöörduda võimalikult mitme oma ala spetsialisti poole, et igakülgset ja objektiivset nõu saada. Seda on vaja, et eri variantidest teadlik olla ning välja selgitada, milline tegutsemisviis on kõige õigem just konkreetse metsa ja olukorra puhul.

Domus Kinnisvara metsandusvaldkonna juhi Lehar Lindre sõnul tuleks endaga aus olla ja küsida, kas mul on metsandusest eriteadmisi. Kui vastus on ei, siis tuleb leida inimesed, kes neist asjust põhjalikult informeeritud on.

„Kui metsaomanikul on ühe spetsialisti arvamus, siis oleks mõistlik võtta arvamus ka teiselt ja kolmandaltki asjatundjalt. Kui spetsialist midagi väidab, siis peab see olema numbritega põhjendatud ja argumenteeritud. Informatsiooni tasub suhtuda teatava kriitikaga. . Ainult nii on võimalik lõpuks õige otsus vastu võtta,” räägib ta.

Kohti, kust nõu küsida, on mitmeid. Võib pöörduda kohaliku metsaühistu poole, kus saab nõu pidada konsulendiga, kes on metsandusvaldkonna ekspert. Ühendust võib võtta mõne kinnisvarafirmaga, kes tegeleb metsamüügi vahendamisega. Võimalik on konsulteerida ka metsandusettevõtetega, kes tihtipeale pakuvad samuti nõustamist isegi siis, kui metsaomanik konkreetse ettevõtte teenuseid hiljem kasutada ei soovigi.

Kas müüa metsakinnistu või raieõigus?

Kui konsultatsioonid on andnud häid mõtteid ja te soovite endiselt metsa ühel või teisel moel realiseerida, siis seisab metsaomanik teelahkmel: kas müüa metsakinnistu või hoopis kasvava metsa raieõigus.

Arco Vara kinnisvarabüroo kutselise hindaja Reet Värniku väitel ei ole harv juhus, kui metsaomanik ei saagi täpselt aru, mida tähendab metsakinnistu müük ja mis on kasvava metsa raieõiguse müük. Kui kasvava metsa raieõiguse korral müüb metsaomanik oma kinnistult kasvava metsa ja selle all olev maa jääb talle alles, siis metsakinnistu müük tähendab müügitehingut nii maa kui ka seal kasvava metsa peale.

Pakkumised ja parim hind

Metsaomanikud saavad tihti telefonitsi tüütuid ja isegi agressiivseid kõnesid, kus neilt tahetakse nüüd ja kohe mets ära osta. Siis ei tasu Soolmanni sõnul survele järele anda ning juhul, kui on plaan müüa, tuleks pakkumised kindlasti mitmest kohast võtta. „Kindlasti ei tasu kohe esimese helistajaga kaasa minna. Tuleb olla ettevaatlik, keskenduda. Kõige kindlam on öelda, et helistan ise tagasi, kui ettepanek huvi pakub,” soovitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles