Dietoloogi viis nõuannet tervislikeks pühadeks

, Ida-Tallinna Keskhaigla toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidulaud.
Pidulaud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Juba ammu aega tagasi oli rikkalikult kaetud jõululaud märgiks, et uuel aastal toidupuudust pole karta. Lookas toidulaud pühade ajal ei ole tänagi kusagile kadunud. Selles ei ole ka midagi imestada, sest ainuüksi traditsiooniliste jõulutoitude nimekiri on nii lõpmata pikk. Ida-Tallinna Keskhaigla dietoloog Henri Ruul annab nõu, mida pühade ajal silmas pidada, et liigne söömine tervisele ei hakkaks.

Henri Ruul.
Henri Ruul. Foto: ITK

Jõulupidutsemistest võib kujuneda üks suur söömispidu, kus on lihtne toiduga liialdada. Kui aga mõned väikesed harjumused omaks võtta, võivad juba uue aasta alguseks mõned järgmise aasta lubadused täidetud olla.

  1. Alusta oma päeva tervisliku hommikusöögiga. See ei mõjuta mitte ainult sinu söögiisu eelseisvaks päevaks, vaid aitab teha ka tervislikemaid valikuid. Pööra tähelepanu sellele, et  hommikusöök sisaldaks natuke kiudaineid ja valku. Jogurt või kodujuust peotäis marjade või ühe puuviljaga sobib selleks hästi.
  2. Ära mine jõulupeole väga näljasena. Tühja kõhuga on raske teha tervislikke toiduvalikuid või oma  toidukoguseid kontrollida. Tihtilugu pakutakse aga juba ukse peal piparkooke. See ei ole toit, millest oma kõht täis süüa. Kui oled näljane, söö enne peole minekut kas või üks kerge vahepala. Selleks sobib näiteks võileib või puuvili.
  3. Nautige toitu üheskoos. Uuringud on näidanud, et kui lapsed söövad koos vanematega ühise laua taga, tarbivad nad rohkem toitainerikkaid toiduaineid, näiteks juur- ja puuvilju. Samuti on see hea võimalus keskenduda seltskonnale ja vestlustele. Tänu sellele võib langeda söömiskiirus ja väheneb oht toiduga liialdada. Seega, enne kui lapsed või lapselapsed kinkidega pöördesse ajada, leidke võimalus nautida jõululauas üksteise seltskonda ja head toitu.
  4. Ole aktiivne ja liigu võimalikult palju. See on suurepärane stressimaandaja! Just seda viimast sa ju pühadelt ootadki. Veel parem, tee seda koos oma lähedastega. See on hea nii sinu tervisele kui ka suurepärane võimalus veeta aega oma pere või sõpradega.
  5. Homme on uus päev! Kui Sa sõid täna üle, siis ei tasu ennast hakata selle eest „enam ma kunagi ei söö’’ mõtteviisiga piinama. Kaalutõusu tingib püsiv ülesöömine. Keegi ei võta juurde 20 kg ühe ööga. Homme on uus päev, söö natuke vähem ja leia tee tervislikemate harjumuste juurde.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles