Meeste juuksemoes on esikohal hall

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kas lasta juustel loomulikuna halliks minna? Kuidas tunda end enesekindlana, kui juuksevärv meenutab toosis segamini läinud soola ja pipart?

Juustel on suur osa selles, kuidas me tajume, et maailm meid näeb. Kuigi vanemaks saades lepime oma välimusega paremini, on alateadvuses siiski soov võimalikult hea välja näha.

Soengustiili ja juuste värvi üle tunnevad vananedes muret ka mehed. Päeval, mil avastatakse juustest häirivalt palju halle karvu, tõuseb juuste pikkuse või lokkide asemel päevakorda ka juuste värvimine. Selle kasuks mõni mees otsustabki. Olgu põhjuseks kas väljanägemise olulisus töö tõttu või noorem naine, kelle kõrval nooruslik välja näha, või parandamist vajav enesehinnang.

Tumedapäine tartlane Vahur, kes on ületanud 50. eluaasta piiri, tunnistab, et on juukseid küll värvinud, kuid see pole asi, millest kõva häälega rääkida. „Mul on juustes enda arvates juba natuke liiga palju halli. Öeldakse, et hallpead austa ja kulupead kummarda. Seega – hallpea tuleb välja teenida, mina pole selleks paraku valmis, sest mul on veel palju ära teha!” Muheledes lisab Vahur, et käib alles poisikeseiga.

See, miks mõni mees suudab nooruslik välja näha ka hallipäisena, on psühholoogide ütlust mööda seotud noorusliku ellusuhtumisega. Kui aga juuste värvimine aitab end paremini tunda, siis tulebki värvida.

Mehed sõltumata vanusest on juukseid värvinud aastasadu. Juba vanas Egiptuses tooniti parukaid henna, indigo või basmaga, et saada ilus must värvus – olid ju moes mustad, tumepruunid või punased juuksed.

Seevastu Vana-Kreekas oli moes heledam juus, juukseid pleegitati kas kummelitõmmise või kaaliumkloriidiga.

Renessanss ja barokk tõid aga meestelegi pikad kiharad. Kel oma juukseid polnud, kandis kuningas Louis XIV eeskujul parukat.

19. sajandil olid meestel küll lühikesed soengud, kuid neilegi olid kindlad nõudmised.

Hoolimata meeste juuste värvimise pikast ajaloost peab enamik mehi värvimist naiste pärusmaaks, tõdeb osaühingu Revaalia Salong omanik Kersti Suve. „Siiski lisandub iga aastaga meeskliente, kes soovivad juukseid värvida. See ei pea olema halli katmine, vaid näiteks lihtsalt juuste pleegitamine,” täpsustab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles