Terved saarlased saavad verd anda

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonor.
Doonor. Foto: SCANPIX

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus korraldab 2.–4. novembrini Saaremaal doonoripäevi.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp juhib tähelepanu, et johtuvalt haiglate tellimustest, on viimasel ajal eriti suur nõudlus kõigi veregruppide reesusnegatiivse vere suhtes, kuid täiendamist vajavad ka kõigi teiste veregruppide verevarud.

Viimati käis verekeskus Saaremaal tänavu 9.-12. septembril ning siis külastas Kuressaare kahte doonoripäeva kogunisti 187 inimest. Tervislik seisund lubas verd loovutada 168 doonoril ning Orisaares oli külastusi 45 ja annetusi 40. Kokku saadi saarlastelt ligi 94 liitrit verd.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 20 000 patsiendile aastas.

Verekeskus ootab saarlasi verd loovutama 2. novembril kella 13–18 ja 3. novembril kella 9.30–14 Kuressaare Kultuurikeskuses. 4. novembril toimub doonoripäev kella 10–14 Orissaare Kultuurimajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles