Õhtul joodud tass kohvi keerab kehakella 40 minutit tagasi

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Õhtul kohvi, tee ja teiste kofeiini sisaldavate jookide joomine teeb ärksamaks ja parandab ajutiselt keskendumisvõimet. Kohvi mõju uurinud teadlased nendivad, et üks tass kanget kohvi keerab kehakella tagasi 40 minuti võrra.

John O'Neill Cambridge'is asuvast MRC molekulaarbioloogia laboratooriumist jälgis kolleegidega järelduse tegemiseks 49 päeva vältel viit inimest. Kolm tundi enne nende harjumuspärast magamaminekuaega anti uurimisalustele platseebo- või kofeiinitablette, milles leidus psühhoaktiivset ainet umbes sama palju kui kahes espressos, vahendab ERRi teadusportaal Novaator Suurbritannia teadlaste katseid.

Kehakella seisundi määramisel lähtuti iga poole tunni tagant võetud süljeproovides leidunud melatoniini hulgast. Hormooni hulk hakkab hämardudes järjest kasvama, mis viib omakorda kehas uinumist soodustavate muutusteni – muu hulgas langeb kehatemperatuur ja hingamissagedus. Töörühm leidis, et kofeiini mõjul leidus melatoniini kehas kõige rohkem 40 minutit hiljem kui tavaliselt.

O'Neill otsustas läbi viia ka kontrollkatse, kus samade inimeste kehakella mõjutati ereduselt keskpäevase päikesega võrreldava valgusega. „Bioloogiline“ öö nihkus selle mõjul edasi ligikaudu 85 minutit. Valgusstimulatsiooni kofeiinitablettidega täiendamine eriliselt eredast valgusest tingitud hilinemist eriliselt ei pikendanud, mistõttu oletab töörühm, et valgusega saavutati juba maksimaalne võimalik nihe.

Sarnaseid tähelepanekuid on varem tehtud muu hulgas hallitusseente, rohevetikate, meritigude ja närilistega tehtud katsetes, kuid mitte inimeste puhul.

Eelnevate uuringute käigus on leitud, et end eluviisilt pigem öökullideks pidavad inimesed tarbivad rohkem kofeiini kui varased tõusjad. O'Neill oletab seetõttu, et nihe ööpäevarütmides võib olla mõnedel juhtudel tingitud just kohvi, tee ja muude sarnaste jookide ebasobival ajal joomisest. Nagu iga-aastane kella keeramine tõestab, võib tekitatud häirest taastumine võtta mitmeid päevi. Samas vihjavad tulemused, et sobival ajal manustatud kofeiin aitaks leevendada idast läände lendamisest tingitud ajavahestressi.

Uurimus ilmus ajakirjas Science Translational Medicine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles