Septembrikuu teine pühapäev on vanavanemate päev

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prandi küla vanavanemate päev koos lastelastega
Prandi küla vanavanemate päev koos lastelastega Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Septembrikuu teisel pühapäeval tähistatakse Eestis vanavanemate päeva. Päeva tähistamine on leidnud sooja vastuvõtu.

Vanavanemate tähtpäev sündis kodanikualgatusena. Rohelistele tegi ettepaneku vanavanemate päeva tähistamiseks ajakirjanik ja loomakaitsja Heiki Valner.

Heiki Valner kirjeldab vanavanemate päeva saamislugu nii: „Olin Reporteris ühel laupäeval tööl ja pakkusin päevatoimetajale Erki Berendsile välja, et kupataks õige inimesed vanavanematele külla või surnuaedadesse haudu korrastama, sest homme on ju vanavanemate päev! Berends passis mind nagu vasikas aiaväravat ja teatas, et taolist pidupäeva pole olemas. Mis päeva siis meie kodus tähistati? Emalt ei saanud enam pärida, sest ka tema oli mõni aeg tagasi teise ilma kolinud. Igaks juhuks lõin ka tähtpäevade ja riiklike pühade seaduse lahti. Erki Berendsil oli tuline õigus, sest vanavanemate päeva seal kirjas polnud. Siis teen selle päeva, hõikasin Erkile ja järgmisel aastal tähistame seda.”

Seaduseelnõu, millega uus riiklik tähtpäev loodud sai, esitasid parlamendile Eestimaa Rohelised.

Hallpead austa, kulupead kummarda, ütleb Eesti vanasõna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles