Eesti Patsientide Nõukoda: saatekiri ei asenda eriarsti

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eriarstile pöördumiseks on reeglina vajalik perearsti saatekiri.
Eriarstile pöördumiseks on reeglina vajalik perearsti saatekiri. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Patsientide Nõukoda ei toeta täiendavate bürokraatlike takistuste loomist patsiendi silmaarstile ja günekoloogi juurde suunamisel, nagu planeerib Eesti Haigekassa.

Saatekiri ei asenda eriarsti, eriti juhtudel, kui perearstil puudub aparatuur ja väljaõpe vastavate seisundite hindamiseks. Idee järjekordade kunstlikuks lühendamiseks ei tööta kas või juba seetõttu, et Eestis ei ole probleeme mitte ainult eriarstide, vaid ka perearstiabi kättesaadavusega.

Tervishoiusüsteemi üks eesmärke on haiguste ennetamine ja nende varajases staadiumis avastamine. Kuidas saab seda eesmärki aga täita, kui ettepaneku tegemise ühe põhjusena on nimetatud haigusseisundit mitte tuvastanud visiitide arvu suurenemist.

Teadaolevalt sureb emakakaelavähi tõttu Eestis teiste Euroopa riikidega võrreldes väga palju naisi just hilise avastamise tõttu. Seetõttu ei saa Eesti tervishoiusüsteemile ning patsiendile olla midagi odavamat ja paremat, kui tõeks mitte osutunud haiguse kahtlus või oma valdkonna spetsialisti õigeaegselt avastatud kasvaja.

Erialast lähtuva spetsiifika ja sageli ka kiireloomulise pöördumise vajadusest ei ole enamikul perearstidel pädevust või pole neil võimalusi patsiendi seisundit enne silmaarsti või günekoloogi juurde saatmist hinnata. Seetõttu ei toeta Eesti Patsientide Nõukoda Eesti Haigekassa ettepanekut ja plaani ning leiab, et see võib kujuneda eriarsti juurde pääsemisel järjekordseks lisatakistuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles