Haigekassa maksab haigusi ennetavatele perearstidele 1,7 miljonit eurot lisatasu

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst. Pilt on illustratiivne.
Perearst. Pilt on illustratiivne. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

2014. aastal saavutasid perearstid kvaliteediindikaatorite täitmisel läbi aastate parima tulemuse ja Haigekassa maksab tänavu juulis kvaliteedi lisatasu välja rekordarvule ehk 447le perearstile kokku summas 1 662 492 eurot.

„Tulemused näitavad, et perearstid on järjest enam motiveeritud kvaliteediindikaatorite jälgimise süsteemis osalema ning on haiguste ennetamisel ning krooniliste haigete jälgimisel üha aktiivsemad,“ kommenteeris tulemusi Haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross.

2014. aasta indikaatorite täitmise eest saavad tänavu lisatasu 56 protsenti perearsti kvaliteedisüsteemis osalenutest, mis on 2 protsenti enam kui eelneval aastal. Samuti on veidi kasvanud nende perearstide arv, kes saavutasid maksimaalse võimaliku tulemuse. 2013. aastal oli neid 367, eelmisel aastal 374, seega tulemused on järjest positiivsemad.

Perearsti kvaliteedisüsteemis osalemine ja heade tulemuste saavutamine annab patsientidele turvatunde, et nende terviseküsimustega tegeldakse aktiivselt, haigusi püütakse ennetada ja vajadusel monitooritakse nende seisundit pidevalt. See aitab tervist maksimaalselt säästa.

Lisatasu erialase lisapädevuse (perearsti ja pereõe erialase sertifitseerimise hindamine, tavaraseduste jälgimine, pisikirurgiliste operatsioonide teostamine) eest saab 186 perearsti.

Viimastel aastatel on kvaliteedisüsteemis osalevate perearstide juurdekasv tagasihoidlik, kuid arvestades, et kvaliteedisüsteemis osaleb 96 protsenti kõigist perearstidest, on senini vaid üksikud perearstid kvaliteedisüsteemis osalemisest loobunud.

2015. aastast alates on kokkuleppel Eesti Perearstide Seltsiga kvaliteedisüsteemis osalemine kohustuslik, mis ühtlasi tagab, et kõik kindlustatud saavad infot oma perearsti tulemuste kohta Haigekassa kodulehelt: http://www.haigekassa.ee/raviasutusele/perearst/kvaliteedisusteem

Kvaliteedi lisatasu maksab haigekassa välja ühekordse maksena. Indikaatorite täitmise eest on perearstil võimalik saada maksimaalselt 5349,41 eurot, seda juhul kui keskuses töötab ka teine pereõde. Lisaks suureneb hea ja väga hea tulemuse saavutanud perearstidel uuringuteks ja protseduurideks ettenähtud vahendite maht 3 protsendi võrra.

Perearstide kvaliteediindikaatorite süsteemi arendab haigekassa koostöös Eesti Perearstide Seltsiga ning see rakendati 2006. aastal. Kvaliteediindikaatorid on tegevused, mis on suunatud haiguste tekkimise ja ägenemiste vältimisele ning tüsistuste ärahoidmisele. Valitud on haigusrühmad, mille mõju elanike tervisele ja suremusele on suurimad ning indikaatorid, mille osas on rahvusvaheliselt kinnitatud tõenduspõhisus tegevuste mõjust inimeste tervisele (näiteks kõrgvererõhktõbi, suhkurtõbi).

Kvaliteedisüsteemi arendatakse pidevalt edasi. „Kindlasti peame 2015. ja järgnevatel aastatel välja töötama uued kvaliteedi indikaatorid, mis hindavad patsiendi terviklikku käsitlust krooniliste haigustega isikute jälgimisel ning tulemusindikaatorid, mis hindavad patsiendi tervisetulemi paranemist läbi perearsti põhjaliku töö, seda loomulikult koostöös Eesti Perearstide Seltsiga,“ ütles Tanel Ross.

Tugev ja tulemuslik perearstisüsteem tähendab valmisolekut ka arenemiseks, inimestele uute teenuste pakkumiseks ja uute vastutuste võtmiseks. Kahtlemata väärivad tunnustust kõik need, kes on selle vastutusrikka ülesande endale võtnud,“ lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles