Tigudele meeldivad hooletud aednikud

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tigu.
Tigu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nii väga nagu aednik ootab esimesi tärkavaid lilli, ei taha ta oma peenras kohata turjal koda tassivat tigu või lehe varjus peituvat nälkjat. Kogusime kokku mõningad nipid ja nõuanded, mismoodi ilma mürkideta nendest kahjuritest vabaneda.

Tigude arvukuse võib alla viia, tehes nende elu võimalikult ebameeldivaks. Tuleb kaotada niisked võsad ja rohustud. Võimalust mööda vältida tihedat istutust. Mitte kasutada multše, mille alla on tigudel tore varjuda, näiteks kooretükke. Mitte jätta neile varjepaiku, nagu lauaotsad, risuhunnikud.

Üks võimalus on mõistagi iga päev oma aiakesele tiir peale teha ning kahjurid kokku korjata. Korjajat aitab selline nipp: kui laotada maha kile, siis teod kogunevad selle alla. Iseasi, mida selle saagiga peale hakata. Soovitatud on, et elukad tuleks visata kuuma või soolasesse vette. Kui purustatud teod panna vette likku, siis selle veega pritsitud taimed on tigudele peletavad.

Samas on teod hea maiusroog nii muskuspartidele kui ka kanadele. Kui teie aias on end siilipere sisse seadnud, siis rõõmustage, sest teod ja nälkjad kuuluvad okaskerade menüüsse.

Püüdke tigusid piima või õllega! Pange aeda õllepurk või -pudel külili ning nälkjad roomavad sinna sisse. Võib kaevata maasse ka suurema purgi või kausi, kuhu piim või õlu sisse valada. Anumaid tuleks regulaarselt kontrollida, et heausksed joogipoolise nautijad kokku korjata ja jooki juurde valada.

Puistake aia äärde või taimede ümber, mis on tigudele eriliseks maiusroaks, tuhavall. Kuna teod ei armasta aluselist keskkonda, siis sellest tõkkest nad üle ronima ei hakka.

Raputage peenarde vahele ühtlase kihina saepuru või liiva.

Samuti sobib tigude eemal hoidmiseks kasutada purustatud munakoori, kohvipaksu (mida kangem, seda parem), männiokkaid.

Näiteks võib noored taimed ümbritseda plastpudelitega, millel põhi ja kael on ära lõigatud. Peenragi võiks kogu ulatuses ümbritseda plastbarjääriga. See peab olema vähemalt 20 cm kõrgune, et teod üle ei roniks. Enne tõkke paigaldamist peab olema kindel, et teod juba peenras ei peitu. Sellised tõkked toimivad kuiva ilmaga. Mööda kuiva plasti tigu ei roni.

Paljud kasvavad taimed on tigudele peletavad. Võimaluse korral võib neid kasutada peenra koostamisel. Tigudele ei meeldi näiteks bergeenia, iirised, kurekell, kurereha, gladioolid, hortensia, mündid, ingver, pune, nõmm-liivatee, koirohi, raudrohi, sibul, porru, küüslauk jne.

Teisalt võib tigude püüdmiseks aias kasvatada nende meelistaimi, niinimetatud lõksutaimi. Selleks võiks kasvatada kaitsmist vajavate taimede lähikonnas näiteks hostat, mädarõigast, saialille, tsinniat, peiulille, põlduba jne. Kui samasse luua ka kunstlikud peidupaigad, siis jääb üle olla vaid hoolas tigude ärakorjamisel. Meelistaimedele võtavad teod ette pikki rännakuid ja aiapidaja vaev tasub end ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles