Ajaloomuuseum teeb sõja aja laste näitusel ekskursiooni

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priidu isa Helmut oli osavate kätega puutöömees ning meisterdas oma 1942. aastal sündinud pojale palju ilusaid puidust mänguasju. Õnnetul kombel on nendest mänguasjadest alles vaid üks tramm ja karp ehitusklotse, ülejäänud sattusid rüüstajate ohvriks.
Priidu isa Helmut oli osavate kätega puutöömees ning meisterdas oma 1942. aastal sündinud pojale palju ilusaid puidust mänguasju. Õnnetul kombel on nendest mänguasjadest alles vaid üks tramm ja karp ehitusklotse, ülejäänud sattusid rüüstajate ohvriks. Foto: V. Lõhmus

Neljapäeval, 21. mail kell 17 algab Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones (Pikk 17, Tallinn) ekskursioon ja töötuba, mis hõlmab näitust „Lapsed ja sõda. 1941–1944“. Osalemiseks tuleks end ajaloomuuseumi kodulehel ette registreerida.

Sõja aja lastel oli palju vähem asju, kui tänapäeva lastel. Äraelamiseks piisas katusest pea kohal, toidust laual ja nii paljudest riietest, et külm õues ära ei võtnud. Kuid ka selle vähese hankimiseks, tuli kõvasti vaeva näha ja olla väga leidlik, sest sõja ajal oli puudus nii kaupadest kui rahast.

Kust sõja aja lapsevanemad oma lastele vajalikke asju said? Millised olid sõja aja laste riided, jalanõud, koolitarbed ja mänguasjad?

Ajaloomuuseumi kuraatorituuril räägitakse Teise maailmasõja aegsete laste materiaalsest maailmast, asjade väärtusest ja igapäevasest toimetulekust.

Ringkäiguga samaaegselt toimub töötuba „Tikutopsidest lauasahtlid“. Töötuba on sobiv eelkõige 7–10 aasta vanustele lastele.

Sõja aja lastel oli poest ostetud mänguasju vähe. Mänguasju meisterdati ise kõikvõimalikest olemasolevatest asjadest ja kättesaadavatest materjalidest – ajalehepaberist, lõngast, puupulkadest. Tikutopsidest tehti nukumööblit ja samuti kasutati neid oma „aarete“ hoiupaikadena.

Töötoas meistertatakse tikutopsidest sahtlikapp, kuhu on hea pisikesi asju pista. Sahtlitesse mahuvad ka tikunukk ja tikulennuk, mida on samuti võimalik kohapeal valmis teha.

Kuraatorituuri juhivad ja töötuba viivad läbi näituse kuraatorid Karin Konksi ja Helena Grauberg. Tuur kestab ühe tunni.

Eesti Ajaloomuuseumi ja Tartu Mänguasjamuuseumi näitus „Lapsed ja sõda. 1941-1944“ on Suurgildi hoones avatud kuni 5. jaanuarini 2016.

Muusemi ringkäigule pääseb piletiga. Täiskasvanu pilet maksab5 eurot, pensionäridele, tudengitele, õpilastele, ISIC, ITIC ja IYTC kaardi omanikele kehtib 3eurone sooduspilet. Perepilet läheb maksma 9 eurot, täiskasvanu grupipilet 4 eurot ja õpilase grupipilet 2 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles