Seitse nõuannet, mida teha, kui on juhtunud liiklusõnnetus

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusõnnetus.
Liiklusõnnetus. Foto: Tambet Allik/Saarte Hääl

Kevad toob tänavatele rohkem liiklejaid, mootorrattureid, jalgrattureid. Inimesedki eelistavad pigem jala käia. Tekkida võib olukordi, kus kõik liiklejad tee peale ei mahu. Mida teha kohe pärast seda, kui on tekkinud liiklusõnnetus, annab nõu ERGO kahjukäsitluse osakonna transpordikahjude grupi juht Rain Tomingas.

Pärast liiklusõnnetust tuleb võimalikult kiiresti ja ohutult peatuda ning ohutuled sisse lülitada. Piiratud nähtavuse korral tuleb teele panna ka ohukolmnurk. Pimedal ajal või halva nähtavuse korral sõidukist väljumisel peab olema seljas helkurvest.

Kui liiklusõnnetuses on kannatanuid, tuleb anda esmaabi ja teavitada häirekeskust numbril 112. Eelnev on tegelikult elementaarne ning iga liikleja peaks seda teadma. Mida aga peaks tegema, et juhtumi lahendamine sujuks võimalikult kiiresti?

Vormista sündmuskohal koos teise osapoolega liiklusõnnetuse asjaolud valgel paberil või vastaval blanketil „Teade liiklusõnnetusest”. Aktis peab olema kahju põhjustanud inimese allkirjaga kinnitus, et ta võtab vastutuse kahju tekkimise eest endale. Lisaks peab täidetud akt sisaldama kõikide juhtumi osapoolte andmeid (nimi, telefon, aadress, e-post). Aktile tuleks võimalusel märkida ka tunnistajate nimed ja kontaktandmed.

Võimalusel tee sündmuskohast, õnnetuses osalenud sõidukitest ja sõidukite asenditest pilte. Kui juhtumil oli pealtnägijad, küsi neilt kontaktandmed.

Kui osapooled ei ole vastutuse võtmise küsimuses ühel meelel, teavita juhtumist häirekeskust numbril 112; sündmuskoht tuleb säilitada võimalikult juhtumijärgses seisundis.

Vigastatud sõidukid tuleb pärast juhtumi kirjalikku vormistamist avariipaigalt ära pukseerida. Olenevalt liikluskindlustuse poliisi andnud seltsist võib see olla kas tasuta või tasuline. Näiteks ERGO liikluskindlustuse poliisiga kaasneb sõiduautode ja mootorrataste puhul tasuta puksiirabi.

Pärast liiklusõnnetusjuhtumit pöördu esimesel võimalusel teatega kas ühe või teise osapoole kindlustusseltsi poole. Liikluskindlustuse juhtumist saab teavitada mitmel viisil – kindlustusseltsi kodulehel, kindlustusseltsi koostööpartneri juures, e-posti teel, kahjukäsitluse kontoris või telefonitsi.

Pärast juhiste saamist pöördu esimesel võimalusel kindlustusseltsi soovitatud remondiettevõttesse sõiduki vigastuste fikseerimiseks ja remondikalkulatsiooni koostamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles