Nutikaid nippe aiasõpradele

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tea Raidsalu

Kevad kogub üha rohkem jõudu ning meelitab toast õue tegutsema. Seekord anname nõu, kuidas aias toimetamist natuke lihtsamaks ja lõbusamaks muuta ning mil moel äraviskamist väärt kraami saab uuesti kasutusele võtta.

• Peenardes ja lillepottides on nimesiltideks nutikas kasutada jäätisepulki. Nende peale on hea kirjutada ning ruumi need ka palju ei võta. Lillepoti külge saab kinnitada ka puidust pesulõksu, millele on kasvava taime nimi peale kirjutatud.

• Värvi savist lillepotid üle tahvlivärviga, seda leiab suurematest ehituskaupade poodidest. Siis saab kriidiga potiküljele märkida, mis seal kasvab ning muudki meelespidamist väärt infot: esimene õis, mitu vilja jne. Pärast on hõlbus pott lihtsalt lapiga puhtaks pühkida ning uus teave üles kirjutada.

• Kasuta taimede ettekasvatamisel ja ümberistutamisel WC-paberi ja pooleks lõigatud majapidamispaberi papist torusid. Lao torud tihedalt üksteise kõrvale karpi, puista sisse muld, ning väikestele taimekestele on pisikesed pesad olemas. Nii saab arukalt ära kasutada karbid, milles on olnud kas kook või hakkliha. Samuti on hea külvata ja pikeerida taimekesi munakarpide pesadesse.

• Selle asemel et panna kõrged päevalilled kasvama sirgetesse ridadesse, külva seemned ringikujuliselt. Nii kasvatad oma lapselastele toreda lillemetsa, kus on põnev mängida.

• Lõika vanadel teksapükstel ära mõlemad sääred (fotod paremal). Seejärel lõika pükste eesosal ära värvel, nii et tagumine osa jääks selle külge rippuma nagu põll. Nüüd saad selle „põlle” endale ette kinnitada ning pükste tagumisel osal olevatesse taskutesse susata vajalikud aiatööriistad, seemnepakid, kindad ja muu vajaliku.

• Muuda oma aiatööriist (reha, labidas, kõbla) mõõdupuuks! Märgi püsi­markeriga töövahendi varrele milli- ja sentimeetrid, nii on istutades ja külvates hõlbus käepärase abilisega parajaid vahemaid mõõta.

• Vooderda lillepott kohvifiltriga. Sel moel see ei leki, kui taimi kasta.

• Iga aias töötaja teab, et pärast tööpäeva on käte puhtaks saamisega tükk tegemist. Selleks et peenras toimetades ei läheks muld küünte alla, kratsi enne tööleasumist küüntega seepi. Siis ei ole mullal enam ruumi sinna koguneda ning käed saab kergesti korda. Samuti on abiks seegi, kui käsi enne tööleasumist hoolikalt kreemitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles