Näiliselt lihtne kõhuvalu võib viidata tõsisele hädale

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valu võib viidata haigusele.
Valu võib viidata haigusele. Foto: Bildhuset / Scanpix

Kahe sõnaga ­kirjeldatud ­kaebusega „kõht ­valutab” astub perearst Kersti ­Veidriku sõnul üle tema kabineti läve palju patsiente, neist mõnigi lahkub pärast uuringuid kas ­haavandtõve või ­gastriidi diagnoosiga.

Kõhuvalu on sümptom, mis kaasneb eri organite ja organsüsteemide haigustega, ka ägedate viirusinfektsioonidega. Halvemal juhul põhjustab valu haavandtõbi või gastriit. „Inimesel, kellel juba maoprobleeme kahtlustame, on gastriidi leid sage, maohaavandit aga õnneks sageli ei esine,” kõneleb dr Veidrik oma perearstitöö kogemustele tuginedes.

Esimene sümptom, mis haavandtõvest märku annab, on Lääne-Tallinna Keskhaigla gastroenteroloogi Vadim Brjalini sõnul enamasti ülakõhuvalu. Samuti on haavandtõve sümptom iiveldus, millega kaasneb oksendamine, sageli ka ebamäärane nõrkus, väsimus ja minestamine ning must väljaheide ehk meleena.

Haavandtõbe on kahesugust: maohaavandtõbi ja kaksteistsõrmiku haavandtõbi. „Kui valu tekib kohe või poole tunni jooksul pärast söömist, võib tegemist olla maohaavandiga. Kui valu tekib tühja kõhu peale, sealhulgas ka öösiti, või umbes poolteist kuni kaks tundi pärast söömist, viitab see mao lõpuosas või kaksteistsõrmikus olevale haavandile,” selgitab gastroenteroloog.

Mõlemal juhul põhjustab tõbe bakter Helicobacter pylori, mis elab mao limaskesta limakihis. Bakteri avastasid Austraalia teadlased 1982. aastal ning pälvisid selle eest 2005. aastal Nobeli füsioloogia- ja meditsiinipreemia. Alates sellest ajast seostatakse haavandtõve teket just Helicobacter pylori’ga.

Lisaks bakterile on täheldatud ka stressi suurt mõju haavandtõve tekkes. Sageli võib haigus tekkida pärast kaua kestnud stressiolukorda.

Kolmandal juhul esineb haavandtõbe patsientidel, kes võtavad tihti valuvaigisteid või verevedeldajaid (näiteks aspiriini). „Et paljusid valuvaigisteid saab apteegist osta ka retseptita, kiputakse nendega liialdama. See võib aga põhjustada haavandtõbe ja selle tüsistusi,” lausub dr Brjalin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles