Kõige sagedasemad kodukindlustuse juhtumid on seotud veekahjustustega

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Sageli peavad inimesed kodukindlustuse sõlmimisel suurimateks ohtudeks tormikahjusid ja vargusi. Seesami statistikas on aga kõige sagedamad kodukindlustuse juhtumid seotud hoopis veeavariidega ning kõige suuremad kulud kaasnevad tulekahjudega.

Seesami varakindlustuse tootejuhi Dagmar Gildeni sõnul on eriti vanematel inimestel tihti kindlustuslepingut sõlmima tulles peamiseks mureks see, mis saab siis, kui torm majalt katuse viib või vargad tulevad. „Kuigi ka tormikahjusid ja vargusi tuleb ette, on siiski sagedasemad näiteks veetorude, -boilerite või -kraanide purunemisest tulenevad veekahjud. Näiteks keskmiselt tuleb veekahjude tõttu kodu remondile kulutada ligi 2000 eurot. Kui kodu on kindlustatud, tasub remondi eest kindlustus ning koduomanik ei pea oma kogutud reserve kulutama,“ rääkis Gilden.

Tulekahjusid esineb veeavariidega võrreldes harvem, kuid tulekahju puhul on tagajärjed veekahjust tunduvalt ulatuslikumad, kuna tule tekitatud kahjule lisandub kustutusveest tingitud kahju. „Tulekahju võib alguse saada väga lihtsalt: elektrisüsteemidest, ülekütmisest või süttivate materjalide unustamisest tulekollete lähedusse. Mõnikord jääbki tulekahju põhjus tuvastamata, seega õnnetuste eest pole keegi kaitstud,“ ütles Gilden.

Seesami suurim 2014. aastal registreeritud ja hüvitatud kahju kaasnes Kehtna vallas toimunud elumaja põlenguga, mille taastamine maksis kindlustusele 222 000 eurot. „Tegu oli täiesti tavalise Eesti maapiirkonna talumajaga. Tulekahju põhjus on siiani ebaselge, kuid kindlustus aitas maja täielikult taastada ning seal oleva vara kahjud hüvitada. Sellise hüvitise tagas majaomanikule kodukindlustus, mis maksis aastas alla 200 euro,“ rääkis Gilden.

Dagmar Gildeni sõnul ei peaks vanemad inimesed pelgama kindlustuse kõrgeid hindu või sedagi, et kindlustus kahju hüvitamata jätab. „Möödunud aastal hüvitasime 96 protsenti oma klientide kahjudest. Ära ütlemine on pigem väga suur erand. Kindlustuse kuumakse, mis tagab kaitse nii tulekahju, tormi, veelekke kui ka varguse juhtumite puhul, on näiteks 60 m2 korteri puhul 7–9 eurot ning majade puhul ligi 15 eurot. Samas kahjud, mida kindlustusselts selle juures hüvitab, võivad ulatuda tuhandetesse eurodesse. Seega tagab kindlustus südamerahu, et nii kodu kui ka kogutud säästud jäävad inimesele alles,“ selgitas Gilden.

Lisaks Seesamile pakuvad Eestis kodukindustuskaitset ka If, Ergo ja Seesam kindlustused ning pangad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles