Selge elusiht vähendab infarkti- ja insuldiohtu

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Mis on elu mõte? Ameerika teadlased jõudsid järeldusele, et olgu, mis see on, on see ainult terviseks.

Rahvusringhäälingu teadusportaal vahendab New Yorgist Mount Sinai ja St Luke'i Sinai Roosevelti uurimiskeskuse uuringutulemusi, millest selgub, et kui inimene tunnetab oma elul selget sihtmärki ja tähendust, siis on tal tervis parem ning infarkti- ja insuldioht vähenevad märgatavalt.

Randy Cohen ja Alan Rozanski ütlesid Baltimore'is toimunud Ameerika südameliidu konverentsil, et elu sihi ja tähenduse olemasolu vähendab infarkti- ja insuldiohtu ning vajadust südame pärgarterite šunteerimisoperatsiooni järele tervelt 19 protsenti. Samuti vähendab see mitmeid teisi haigusriske.

Selle järelduseni jõudmiseks analüüsisid nad koos kolleegidega kümne varem tehtud uuringu tulemusi, mis hõlmasid kokku enam kui 137 tuhande inimese kohta kogutud andmeid.

Selgus taas uus tõendus sellest, et keha ja vaimne heaolu on omavahel tihedalt seotud ning lisandus juba üldtunnustatud teadmisele, et näiteks ärevus ja masendus räsivad ka füüsist. Kuid optimistlik elutunnetus ja head inimsuhted tõstavad kehalistki toonust. Nüüd on siis selge, et ka mõtestatust ja tähenduslikkust peab inimese elus üksjagu olema. Siis on terviski tugev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles