Mine kontrolli tasuta oma näonahka

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apotheka.
Apotheka. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Saastatus, kemikaalid ning teadmatusest tulenev vale nahahooldus viivad inimese naha kaitsevõime langemiseni.

Et suurendada eestlaste teadlikkust oma naha seisukorrast, viib Apotheka koos kodumaise kosmeetikatootja Lumiga apteekides läbi naha tasuta testimiskampaania.

Valitud Apotheka apteekides saab uudse nahadiagnostika abil määrata naha puhtust, niiskustaset, rasueritust ja pigmentatsiooni ehk melaniini sisaldust nahas.

Nahk on inimese suurim organ ning see koosneb kolmest kihist: marrasnahk, pärisnahk ja alusnahk. Nahk täidab mitmeid olulisi ülesandeid: kaitseb haigustekitajate, välisvigastuste, veekao ja muu eest. Nahk sünteesib erinevaid ühendeid, nt D-vitamiini. Hoiab kehatemperatuuri normaalsena.

Nahk on ka eritusorgan – vesi, soolad ja ainevahetuse jääkproduktid erituvad läbi naha koos higiga.

Naha seisukorra teadmine annab infot inimese tervislikust seisundist, sest naha olukord on seotud eluviisi, vale nahahoolduse, kaasuva haiguse või mõne muu faktoriga. Lisaks saab selle põhjal hinnata, millised on sobivaimad tooted nahahoolduseks. See aitab vältida nahatüübile mittesobivate toodete kasutamist, mis omakorda kurnavad ja kahjustavad nahka.

Nahaniiskus on oluline näitaja, mis koos rasukihiga moodustab olulise kaitsebarjääri väliskeskkonna tegurite eest ning koos rasu sisaldusega määrab inimese nahatüübi. Madal nahaniiskuse sisaldus muudab naha kuivaks ning soodustab kortsude teket. Nahaniiskus võib väheneda eaga, kaasuvate haigustega, teatud ravimite kasutamisega ning ümbritseva kliima, elustiili ja kasutatavate nahahooldustoodete tõttu.

Naha rasusust toodavad rasunäärmed, mis on suuremad ja arvukamad selja keskosas, otsmikul ja lõual. Osadele inimestele annab rasusus näole kena jume, teistele hoopis läike ning soodustab akne teket. Naha rasusust mõjutavad vanus, hormonaaltsükkel, aastaaeg jm tegurid. Piisav rasu sisaldus nahas vähendab veekadu nahapinnal ning kaitseb nahka bakteriaalsete ja seeninfektsioonide eest.

Melaniin annab nahale pigmendi ehk värvuse, mis kaitseb nahka ultraviolettkiirguse eest. Melaniini näidu teadmine aitab valida sobiva kaitsefaktoriga päikesekaitsetoote, mis kaitseks nahka päikesepõletuse tekke eest. Mõned uuringud on näidanud ka nahavähki haigestumise riski vähenemist kõrgema naha melaniini kontsentratsiooni korral.

Nahka hoiab tervena piisava koguse vedeliku tarbimine, alkoholi ja magusa tarvitamise piiramine, õige ja mitmekesine toitumine – vältida tuleks ülesöömist, piisav puhkus ja korralik uni, füüsiline aktiivsus ning naha kaitsmine päikese, tuule, külma ja muude faktorite eest.

Kuidas toimub nahadiagnostika? Nahaniiskuse, rasu ja pigmentatsiooni ehk melaniini sisalduse mõõtmiseks kasutatakse teaduslikel uuringutel põhinevat täpset ja kergesti kasutatavat aparaati. Jumestusega ja puuderdatud nahal on väga keeruline mõõtmist läbi viia ning pärast naha puhastamist võib kuluda kuni 2 tundi, enne kui naha (eriti rasu) normaalne seisund täielikult taastub. Seetõttu teostatakse nahadiagnostikat karvadeta nahapinnal, millele ei ole eelnevalt kantud kreeme ja jumestustooteid. Mõõtmiseks kasutatakse erinevaid pliiatsandureid ning niiskuse, rasu ja pigmentatsiooni sisalduse määramiseks kasutatakse erinevat mõõtmismeetodit. Selline analüüs annab ülevaate naha tegelikust olukorrast ja sobivatest nahahooldustoodetest.

„Me alustame naha uurimisega ja määrame sobivad tooted saadud tulemuste põhjal,” tutvustas teenust Apotheka proviisor Kristiina Sepp. Ta lisas, et kliendid on sageli testi tulemusi kuuldes üllatunud. „Oma naha tegelikku seisundit ei teata ning seetõttu valitakse vale kreem."

Nahadiagnostikat pakutakse valitud Apotheka apteekides Tallinnas ja Tartus.

Praegu saab oma nahka uurida Rocca Al Mare Keskuse Apotheka apteegis neljapäeval ja reedel kella 11–19, laupäeval kella 10–18.

Tallinnas saab sama protseduuri paluda apteekrile vabal hetkel igapäevaselt ka Viru Keskuse, Solarise keskuse ja Mustika keskuse apteegist. Tartus pakub sama teenust Lõunakeskuse apteek.

Teenus on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles