Kas sa kavatsed töölt ära minna?

, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Eile olin viimast päeva oma senisel palgatööl. Vähemalt tahan ma nii mõelda. Nüüd juba endised töökaaslased tõid mulle lilli, ütlesid ilusaid sõnu. Sündmusel oli juubeli maik.

Edaspidi olen tõeline pensionär, mulle on kindlustatud äraelamiseks riiklik toetus. Kui ma ei taha, ei peagi tööle minema. Miks mõnikord unistad aga sina samuti jätta töötegemise sinnapaika ja nautida mittemidagitegemist? Nooremad peavad ju tööl käima, sest muidu surevad nad nälga. Kas see on aga absoluutne tõde? Seni, kuni sa pole proovinud elada tööd tegemata, ei tea sa täpset vastust.

Mina küll arvan, et töötu abirahast normaalseks eluks ei jätku.

Kas sellepärast peabki äraelamiseks hoidma kümne küünega oma tööst kinni? Vahel on põhjused, miks tahaks töölt ära minna, täiesti reaalsed. Suhted kollektiivis, võib-olla ka ülemusega ei ole kõige paremad. Palk ei vasta tööpanusele. Lõpuks ei paku töö mingit rahuldust.

Enamik põhjusi on inimesel emotsionaalsel tasandil. Ratsionaalsemad hakkavad sel juhul otsima uut töökohta. Mõnikord tahaks lihtsalt ukse jalaga kinni virutada. Nagu vahel filmides näeme. Reaalses elus päris nii teha ei ole mõttekas. Sa lihtsalt ei saa sel juhul järgmise töökoha jaoks normaalseid soovitusi.

Meie väikeses Eestis, kus kõik tunnevad kõiki, on just soovitused endisest töökohast väga olulised. Kui sa ikkagi otsustad lahkuda päevapealt, jäävad sinust maha solvunud kolleegid, kes peavad nüüd ka sinu töö ära lõpetama, raskustes juhtkond, kes ei saanud aega kedagi sinu asemele otsida. Seetõttu ei saagi loota, et nad sind järgmisele tööandjale erilise kiidulauluga ülistavad. Nii et ära põleta sildu enda järelt, mis siis, et vahel tahaks vastikuks muutunud töökohal lausa mööblit lõhkuda.

Stopp! Pane ritta kõik poolt- ja vastuargumendid. Võib-olla ei ole viga ainult teistes, vaid sinus eneses. Ka töökaaslastel ja ülemusel on omad pahad päevad. Mitte ainult nemad, vaid sinagi oled niisugustel päevadel tujukas ning võimeline halvasti ütlema. Sel juhul lohiseb põhjus järgmisse töökohta sinuga kaasa ja töölt lahkumine on mõtte kaotanud.

Pealegi võib juhtkond töövahendite lõhkumisega tekitatud kahju sinu käest välja nõuda.

Mõnikord oled nii tähtis ja oluline spetsialist, et kuuldes sinu lahkumissoovist, tõttab tööandja su palka tõstma ja muid hüvesid pakkuma. Tavaliselt on see puhas illusioon ja statistika näitab, et aasta jooksul lahkub selline töötaja ikkagi, kui ta on itõsiselt otsustanud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles