Miks on doonorile seatud vanusepiirang?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonor.
Doonor. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Vastab Põhja-Eesti Regionaalhaigla Verekeskuse kommunikatsioonispetsialist Kaidi Kasenõmm:

Esmadoonorid saavad verd loovutama tulla kuni 60nda eluaastani, korduvdoonorid võivad loovutada kuni 65nda eluaastani. Vanusepiirang on seatud eelkõige põhjusel, et vanemas eas inimese vereloome protsess aeglustub ja vereloovutamine ning sellest taastumine võib muutuda organismi jaoks koormavamaks. Verekeskus peab ennetama ükskõik mil moel doonori tervise ohtu seadmist.

60–65aastase vanusegrupis on tihtipeale just meie kõige staažikamad vereloovutajad, kelle üle tunneme suurt uhkust. Verekeskusel on väga hea meel, et nende jaoks on doonorlus olnud lahutamatu elu osa kuni kõrgema eani – nad on elu jooksul aidanud kaasa kümnete kui mitte sadade patsientide tervenemisele ja on kindlasti päästnud mitu inimelu. Meie siiras tänu kõigile neile inimestele!

Doonoriks olemise peamised piirangud on lisaks vanusele ka minimaalne kehakaal 50 kg ja üldine hea tervis (verd ei saa loovutada ravimite tarvitamisel ja krooniliste haiguste korral). Peamised nõuded doonoritele on kirjas meie kodulehel: http://www.verekeskus.ee/?op=body&id=11

ja selles tabelis: http://www.verekeskus.ee/?op=body&id=138

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles