Maksa maksab süüa

, toidublogi autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksakaste.
Maksakaste. Foto: Liina Valt

Maks on hinnalt soodne, kiiresti ­valmistatav ja kasulikke aineid sisaldav ­tänuväärne toidu­aine.

Kõige maitsvamaks peetakse veise- ja vasikamaksa, seejärel kanamaksa. Kõige levinum ja kõige soodsama hinnaga seamaks seatakse pingereas viimasele kohale, sest sellel olevat mõrkjas maitse. Ei oska öelda, kas see tuleneb minu harjumusest tarvitada just seamaksa või millestki muust, aga mulle ei ole tundunud, et seamaks oleks mõru või kehva maitsega.

Kelle maitsemeelele seamaks mõrkjas on, sel soovitatakse maksa 3–4 tundi piimas leotada, siis maitse maheneb.

Maks sisaldab palju kasulikku: valku, A-vitamiine ja B12-vitamiini, samuti foolhapet. Mineraalelementidest on maksas rohkelt fosforit, kaaliumit, magneesiumi ja rauda, ka tsinki ja vaske. Maksa valguline koostis sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid.

Ära maksaga liialda!

Kuna pole head ilma halvata, siis tuleb ka maksa süües liigtarbimisest hoiduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles