Küpsisekarp saab majapidamises praktilised ülesanded

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küpsisekarbist tehtud teepakkide hoidik.
Küpsisekarbist tehtud teepakkide hoidik. Foto: Tea Raidsalu

Kui küpsistel on lastud hea maitsta, siis kena plekk-karpi ei raatsi ilmselt enamik inimesi prügikasti visata ning see rändab riiulile oma aega ja otstarvet ootama. Kõige lihtsam on sinna pisikesi asjakesi hoiule poetada, aga pisut vaeva nähes saab karbikesest asjalik abimees.

Teepakkide hoidik

Mõõda ära karbi läbimõõt ja kõrgus. Saadud numbreid arvesse võttes lõika õhukesest papist kaks riba. Mõlema riba keskele lõika pragu. Ettevaatust, et riba päris pooleks ei lõika! Seejärel pista kaks riba risti neisse lõigatud vahedesse. See rist aseta karpi ja tekibki neli pesa, kuhu saab teepakid sorteerida. Kindluse mõttes võiks selle papiristi karbi põhja kinni liimida, nii ei nihku see paigast. Vajadusel saab sahtleid juurde tekitada, kui vahed uue papiriba abil poolitada.

Et teekarp saaks omanäoline ja kena, kleebi see üle paberi või riidega ning kaunista meelepäraselt.

Idee! Kaunistatud teekarp, millesse on peidetud mitut sorti hüva sooja joogi valmistamise pakikesed, on ka kaunis kink!

Õmblustarvete panipaik

Plekk-karp iseenesest on juba parim koht, kuhu paigutada niidid-nõelad ja muu käsitööks vajalik kraam. Kui karbi kallal pisut nokitseda, saab ­sellest korrektse panipaiga. See on sedasorti tegemine, kus ka meespere võiks nõu, jõu ja tööriistadega appi tulla.

Vaja läheb väiksemat sorti mutreid ja polte ning naasklit või trelli. Tee naasklit või trelli kasutades karbi põhja augud. Pista kruvi põhjast august läbi karbi sisse ning kinnita mutriga, et see püsti püsiks. Nende otsa saad pista niidirullid, mis ei pääse karbis vabalt veerema ega omavahel puntrasse minema. Enne kui asud auke uuristama, mõõda hoolikalt välja vahed, et niidirullidel oleks ruumi reastuda. Rullide kõrvale võid teekarbi valmistamise eeskujul meisterdada vahed, kuhu paigutada nõelapadi ja muud tarvikud.

Kaks kiiksuga nippi

Hambaharjatopsi asemel võib edukalt kasutada hoopis pesulõksu. Pistad suupuhastaja vartpidi talle „hammaste” vahele ja nii ei vedele hari laual või riiulil. Pista pesulõks hügieenitarvete kotti, siis on sul hoidik alati käepärast.

Vahel juhtub, et köök on kitsuke ning keset suurt kokkamist pole enam ruumi lõikelaualegi. Tõmba lahti kapisahtel, aseta sellele lõikelaud ning saad toiduvalmistamist jätkata. Jälgi vaid, et tükikesed sahtlisse ei pudene.

Kuidas jalad pehmeks saada

Külmad ja niisked ilmad kuivatavad nahka ja muudavad karedaks nii näo kui käed, samuti lähevad kuivaks ja vahel ka valusaks jalad, eriti kannad.

Mõistagi laiutavad poelettidel kõikvõimalikud kosmeetikatooted, mis koorivad, pehmendavad, siluvad ja nii edasi. Kui aga seesuguseid abilisi pole võtta, tuleb katsetada muid variante.

Internetiavarustes leidus retsept, kus soovitati leotada jalgu soojas vees, millesse on lisatud sortsuke äädikat ja teine Listerine’i suuvett. Selline omapärane kooslus tekitas huvi ja võtsin nõuks katsetada. Esialgu pelgasin, et äädikas paneb jalad kipitama ja jätab neile juurde vänge lõhna. Hirm oli ennatlik – suuvee värske piparmündine aroom oli tugevam ja neutraliseeris äädika. Pikalt vanni nautida ei saanud, sest jalad hakkasid üsna pea kergelt hõõgama. Hõõrusin ja mudisin kandu ja varbaid üksnes kätega, muid abivahendeid ei kasutanud. Jalad said küll kenasti puhtaks, olid pehmed ning surisesid kergelt veel mõnda aega, kuid see leotis muutis naha üpris kuivaks, nii et tuli jalgu kreemitada.

Lihtne ja truu abiline kõikvõimalikel puhastustöödel on teadagi söögisooda. Nii ka jalavannis. Soodavesi teeb kõva ja kareda kannanaha hõlpsalt pehmeks ja puhtaks. Kes tahab jalavanni rohkem nautida, võib vette lisada mõnda meeldivat eeterlikku või aroomiõli.

Kodustest käepärastest vahenditest saab kokku segada mõnusa jalakoorija. Kui hommikukohv on nauditud, ära kohvipaksu minema viska. Kurna kohvipaksust välja vesi. Lisa kohvipaksule paar lusikatäit meresoola ja soovi korral sortsuke oliiviõli. Leota jalgu umbes kümme minutit soojas vees, pese hoolikalt puhtaks, seejärel hõõru neile peale kohvipaksu ja soola segu. Masseeri jalgu ja hoia koorijat mõnda aega jalgadel. Loputa hoolikalt. Enne kasutamist kontrolli jalgu, et neil poleks ville ega kriime, sest haavale pudenev sool teeb teadupärast põrguvalu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles