Tervislik eluviis aitab vähendada rinnavähki haigestumist

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Seidelberg.
Katrin Seidelberg. Foto: kliinik.ee

Rinnatervisepäeva moto „Sinu rindade tervise heaks“ aitab naistele meelde tuletada, kui tähtsis roll on tervislikul eluviisil ja rinnavähi varajasel diagnoosimisel.

Qvalitas Arstikeskuse naistearst Katrin Seidelbergi sõnul on tervislike eluviiside järgimine küll väga oluline ja aitab vähendada rinnavähi tekke riski, aga paraku ei saa tervislikud eluviisid garanteerida, et naine rinnavähki üldse ei haigestu. „Vähemalt on ta ise teinud kõik, et seda ei juhtuks,“ kinnitas günekoloog.

„Lisaks eluviisi jälgimisele tuleks naistel kindlasti osaleda rinnavähi sõeluuringutes ning hoida silma peal võimalikel haigussümptomitel. Nii on võimalik rinnavähk varakult avastada ja ka selle ravi kulgeb edukamalt,“ lisas doktor Katrin Seidelberg.

Kui naine on füüsiliselt aktiivne, säilitab normaalse kehakaalu ja toitub tervislikult, on tal võimalus oluliselt rinnavähi tekke riski vähendada.

Rinnavähk on paljudes riikides kõige sagedamini naistel esinev pahaloomuline kasvaja. Aasta-aastalt kahjuks haigete arv kasvab.

Rahvusvahelise vähiuuringute agnetuuri hinnangul on 25–33 protsenti rinnavähi juhtudest põhjustatud liigsest kehakaalust ja mitteaktiivsest eluviisist. Viimased uuringud näitavad, et ülekaalu vältides väheneb menopausijärgne rinnavähi tekke risk. Väga oluline on täiskasvanuna säilitada kehamassiindeksit vahemikus 18,5–24,9.

Dr Seidelbergi sõnul peaksid naised rinnavähi varajaseks avastamiseks regulaarselt ise oma rindu kontrollima. „Rinnavähi sümptomid on erinevad. Need ulatuvad tihketest tükkidest ja tursest kuni nahamuutusteni, kuid enamasti ei anna rinnavähk üldse väljendunud haigustunnuseid. Seetõttu on oluline oma rindu kontrollida ja teostada mammograafiline uuring,“ lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles