Asume sitikatega võitlusse

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sipelgas.Pilt on illustreeriv
Sipelgas.Pilt on illustreeriv Foto: Erakogu

Mida hakata peale, kui tiivulised ja ringi sibavad putukad olemise ebameeldivaks teevad?

Kurk ajab sipelgad toast välja

Tänavune vihmane suvi tundub sipelgatele kangesti meeldivat ning nad rajavad oma pesi igale poole.  Avastasin sibavad sipelgad elutoast raamatukapi eest ja alt. Et ma kemikaale eluruumidesse pihustada ei soovinud, pöörasin pilgu looduse poole. Lugesin, et putukad ei talu värsket kurki, ja proovisin selle ära.

Kurk läks salatisse ­aga kurgikoored laotasin kapi ette põrandale. Järgmisel päeval nägin paari sipelgat teises toanurgas, rohelistest ribadest võimalikult kaugel askeldamas. Pühkisin kuivanud koored kokku ja asendasin need värsketega. Poetasin neid ka mujale tuppa. Järgmistel päevadel ma sipelgaid ei märganud.

See on lihtne, kättesaadav ning ­lemmiklooma- ja lapsesõbralik moodus kahjuritest vabanemiseks. Enda kasuks saab pöörata kraami, mille muidu minema viskaks. Pealegi annab see tuppa mõnusa värske lõhna. Miinuskülg on vaid see, et põrandal vedelevad koored jätavad räpaka mulje. Pidin selgitama, et peletan sipelgaid, mitte ei raja tuppa kompostihunnikut. Õnneks sitikad kaovad sel moel vaid paari päevaga.

Püüa äädikakärbsed ­purki

Igasuvised tüütud külalised on pisikesed äädikakärbsed, kes parvedena isukalt õunu ja mahla noolivad. Kõige lihtsam viis neist lahtisaamiseks on meelitada nad purki. Keera paberist lehter, ­kinnita paberiservad teibi, liimi või kirjaklambriga. Lehter suska otsapidi purki. Anuma põhja pane meelituseks mõni puuviljatükike, mõned marjad või sorts mahla – kraam, mis tiivulistele mokkamööda on. Kärbsekesed lendavad läbi paberlehtri purki, kuid sealt välja tulla ei oska.

Leotis meelitab herilasi

Moosikeetja juba teab, kuivõrd tülikad tegelased on herilased. Neile saab valmistada maiuse, mis neid eemal hoiab. Vala kaussi äädikas, lisa sellele suhkrut ja soola ning aseta see köögilauale. Triibulised sissetungijad leiavad seal oma otsa. Leotist on nutikas panna ka terrassile või lehtlasse – nii ei trügi nõelajad õues istujate pärusmaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles