Vana triiksärgi uus elu

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraest valmistatud kaelaehe.
Kraest valmistatud kaelaehe. Foto: Tea Raidsalu

Kui meesperel on mõni triiksärk, mida enam kanda ei soovi, ei tasu seda kohe prügikasti visata. Rõivatüki saab kraest nööpideni võtta uuskasutusse.

Kui meesperel on mõni triiksärk, mida enam kanda ei soovi, ei tasu seda kohe prügikasti visata. Rõivatüki saab kraest nööpideni võtta uuskasutusse.

Kõige lihtsam ja ilmselt tuntuim viis on kandmiskõlbmatuks muutunud rõivaese käristada tolmulappideks. Aga kui võtta appi pisut fantaasiat ja lisavidinaid, saab ühest särgist terve rodu majapidamises kasulikke ja muidu toredaid asju. Alustuseks tee särk vaid tükkideks: haruta küljest krae ja varrukad ning eralda kõhu- ja seljatükk.

Krae muutub kaelaehteks

Viimistle harutatud krae narmendav alläär ning asu kaunistama. Õmble olemasoleva asemele mõni edev värviline nööp. Krae äärde võid kinnitada pitsiriba või kroogitud paela. Krae peale ja äärtesse tiki nööpe ja/või litreid. Selline pisut teistmoodi kaelaehe lisab vabaajariietusele pisut asjalikkust ja mõjub omapäraselt.

Esimene moodus triiksärgist põlle saamiseks.
Esimene moodus triiksärgist põlle saamiseks. Foto: Tea Raidsalu

Kõhutükist õmble lustakas põll

Triiksärgi esiküljest põlle meisterdamiseks on kaks moodust. Esimese variandi puhul õgvenda kaenlaauke nii palju, et need tulevasele kandjale parajaks saaksid. Seejärel lõika ära kraeosa. Õmble külge kaela taha käiv pael ning seosed.

Teine variant särgist põlle meisterdamiseks.
Teine variant särgist põlle meisterdamiseks. Foto: Tea Raidsalu

Teist sorti särgipõlleks sobib paremini võimalikult pikk särk. Sellele jäta krae külge, siis pole vaja kaelapaela õmmelda. Küll aga tulevad kinnitada paelad, millega saaks kõhukaitsja ette siduda. Põlle ettepanemiseks ava vaid paar ülemist nööpi, et saaksid selle üle pea ajada. Selline põll on näiteks vahva kink mehele, kes armastab köögis askeldada.

Idee! Seljatükist saad lõigata ribad, millest õmmelda põllele paelad või lisatasku.

Varrukatest tee kilekotihoidik

Kui põll on valmis, võid sellele teha ka kätised, mis hoiavad kokapluusi puhtana. Lõika triiksärgi varrukad vajalikku pikkusse, haruta mansetid küljest. Õmble äärtesse tunnelid ning aja neisse kummid. Mansetid on mõistlik seetõttu eemaldada, et kummiotstega kätiseid on hõlpsam käsivarte peale ja neilt ära tõmmata.

Kilekotihoidik.
Kilekotihoidik. Foto: Tea Raidsalu

Varruka saab ära kasutada ka kilekoti­hoidikuna. Iga perenaine teab, et igaks juhuks tallele pandud kilekotte on väga tülikas hoiustada: sahtlist hüppavad need välja ja riiulis voolavad laiali. Kilekotihoidik on põhimõtteliselt sama mis kätiski, kuid selle avaused peavad olema väiksemad, muidu pudeneb sisu välja. Ühte otsa õmble või heegelda väike aas, millega saad kilekotivalvuri käepärasesse kohta riputada.

Kinniti.
Kinniti. Foto: Tea Raidsalu

Mansetist saab väärt kinniti

Särgikäise küljest võetud mansett on nutikas abivahend, et asendada nöörijuppi millegi kinnitamiseks ja kooshoidmiseks. Näiteks saab triikraua juhtme selle abil sanga külge kokku nööpida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles