Pildikesi suvisest Pärnust

, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansapäevad viisid Pärnu maailmakaardile tagasi.
Hansapäevad viisid Pärnu maailmakaardile tagasi. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kõik teavad, et Pärnus on soe aeg liiga lühike. Kui suvi ühel neljapäeva õhtul kohale jõuab, on ta tegelikult juba möödas.

Aga Pärnu on loodud suve jaoks. Pärnus päike särab ja meri sillerdab. Istume sõbrannaga ühel sellisel suvisel laupäevahommikul pontšikubaari ees Pühavaimu tänaval ja joome kohvi.

Ümberringi lendlevad ja sädistavad varblased. Neid on liiga palju ja nad on nii julged, et söövad lausa peost. Sõbranna läheb midagi baarist tooma. Ajan värvukesi tema koogi juurest eemale. Ju on hea kook, sest nad ründavad seda lausa kambakesi. Mõni vares ja tuvi kõnnib laudade vahel, kuid neile ei viska keegi midagi, pigem aetakse eemale.

Valdavalt kostab ümberringi soome keelt.

Ajalehepoiss pakub viimast Õhtulehte. Uurin, kuidas äri läheb.

„Kõik on müüdud!“ kiidab ajalehepoiss.

Sõbranna tunneb poisis ära sellesama väikese põnni, kes mõni aasta tagasi meid tänaval „püüdis“, et ikka oma lehte ära müüa. Lausa vägisi. Kui ütlesid talle, et lehte ei taha, küsis kohe: „Aga miks?“.

Kui hakkasid seletama, et leht on postkastis või oled juba lugenud, küsis iga õigustuse peale: „Aga miks?“.

Vahel tegi see nalja ja vahel ostsidki lehe ära. Poiss on kõvasti pikkust lisanud. Arutame, et temasugune küll elus hätta ei jää.

Pudeli-Vovka kõnnib laudade vahel ja püüab soomlastega suhelda. Ütleb „terve“ ja küsib krooni. Kas Vovka eurodest ka midagi teab? Baarist tormab ärritatud tädi, kes hakkab Vovkat noomima, et ta ei „tüütaks“ kundesid ja üldse minema läheks.

„Vovkaga ei tohi kuri olla, tema on Pärnu linna eripära,“ rahustab sõbranna baaritöötajat.

Rüütli tänav on rahvast pungil. Neiu mängib nurga peal flööti.

Paar tänavavahet edasi tõmbab teine moosekant lõõtsa. Muidugi ootavad nad, et karbikesse midagi poetatakse, kuid meil on selleks korraks sularaha otsas.

Kaupmehed on suvel tänavale rahva hulka kolinud. Pärnu kaubandus ei ole agressiivne, vaid euroopalikult unine ja viisakas. Mitte selline nagu Aafrikas, kus laudade vahel on nii kitsas, et tingimata lükkad mõne asja maha ning pead siis selle kindlasti ära ostma. Kahju ainult, et kogu kaup Pärnu kesktänaval ei ole just selline, mille üle võiks uhkust tunda.

Mereäärne park on kõvasti oma ilmet muutnud. Õrn ja õhuline purskkaev pargi keskel on suurepärane idee. Kui ta veel töökorras püsiks. Kas meie armastatud linnapea Brackmann oleks uue pargiga rahule jäänud? Kujutan ette, et tema ajal olid linnatänavad puhtad.

Suvitajad - need, kes kord aastas Pärnus käivad - kiidavad linna arengut ja ilu. Nendele on muutused paremini näha. Hansapäevad olid tõeliselt rahvusvahelised, palju keeli, folkloori ja muusikat.

Meie põhjamaa merepärl, meie Pärnu on tagasi maailmakaardil!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles