Tubli plaaster veele alla ei vannu

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaaster.
Plaaster. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Suve hakul tasuks oma esmaabikappi täiendada ning sinna igaks juhuks varuda ka haavaplaastreid, sest ikka kipuvad jalanõud kannale villi hõõruma, sõrm peenart rohides kriimustada saama ning pere pisemad mänguhoos põlve marrastama. Selleks, et apteegiriiulilt sobilik leida, võttis ajakiri 60+ ette plaastrite testimise.

Testi valisime eri tootjatelt võimalikult erinevaid plaastreid ning panime need proovile igapäevatoimetusi tehes. Plaasterdatud sõrmed pesid nõusid, rohisid peenart ja klõbistasid arvutiklaviatuuril ning haavakaitsega kaetud varbad ja kannad pugesid jalanõudesse.

Enne kasutamist tasub kindlasti hoolikalt uurida pakendit, sest sealt leiab vajalikku infot, kuidas oleks seda õige haavale asetada ning mõnel puhul koguni hoiatusi vastunäidustuste osas. Põhiline on jälgida, et enne plaastri kasutamist oleks nahk puhas ja kuiv, kõige enam takistab plaastri kleepimist õline või kreemitatud pind. See leidis testis korduvalt tõestust – kui kleepida plaaster halvasti puhastatud ja kuivatatud nahale, siis olgu ükskõik kui hea liimiga haavakaitsja, ei jää see püsima.

Plaastreid peaks säilitama niiskuse ja valguse eest kaitstuna toatemperatuuril +15 kuni +25 kraadi, kui ei ole pakendil täpsustatud sõltuvalt plaastri koostisest vm. Tähtis on haava korralikult puhastada ja plaastrit vahetada.

Tore oli tõdeda sedagi, et apteekides on plaastrid müügil ka ühekaupa, nii ei pea korraga ostma suurt karbitäit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles