Ravispaa – kellele ja milleks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mudaravi Pärnu sanatooriumis Tervis.
Mudaravi Pärnu sanatooriumis Tervis. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti ravispaad laiendavad aasta-aastalt uuringute ja raviprotseduuride valikut. Et lisaks välismaalastele ka meie oma eakad võiksid nende väärtust omal nahal tunda, on tihtipeale vaja tõuget väljapoolt.

Järvamaal Ruusiaugu talus elav Anne Aavasalu on oma jalgadega pidevalt hädas. Kas peitub valutavate jalgade põhjus mitukümmend aastat peetud müüjaametis – mis tähendas pahatihti ka külmal betoonpõrandal seismist – või milleski muus, mine sa tea.

Vahel annab öösiti tunda ka selg, eriti kevadiste ja sügiseste niiskete ilmadega.

Oma perearstile on ta muret korduvalt kurtnud, aga sanatooriumi või ravispaasse minekut pole ta isegi mitte kaalunud. „Ei tea neist mitte midagi, võib-olla olen ise lohakas olnud, et pole uurinud,” tunnistas ta. „On jäänud mulje, et spaa on rohkem nagu puhkusekoht.”

Arstid ravispaadest juttu ei tee

Viljandi haigla taastusraviarsti Ly Edenbergi vastuvõtule tulevatel eakatel on enamasti sarnased mured. „Peamiselt liigeseprobleemid – valutavad põlve- ja puusaliigesed, väga palju on selja- ja kaelavalusid – meestel on põhiprobleemiks seljavalud, naised kurdavad rohkem ka kaela kangust –, reumatoloogiliste haigustega patsiente on samuti palju,” loetles ta.

Sanatooriumi või ravispaa võimalusi taastusraviarst aga patsiendile tavaliselt ei mainigi. „Me soovitame ikka neid teenuseid, mida me kohapeal saame osutada: määrame ambulatoorset taastusravi ehk füsioteraapiat, individuaalset võimlemist, massaaže, sooja- või külmaravi,” sõnas Edenberg.

Kõige suuremaks ravispaade soovitajaks on hoopis saanud noorem põlvkond. Eesti spaaliidu tegevjuht Aire Toffer kinnitab, et spaateenus on muutunud meie eakatele küllaltki kättesaadavaks ja seda suuresti tänu järeltulijatele, kes spaade kinkekaarte ja pakette kingivad.

SPA

Lühend SPA tuleb ladinakeelsest väljendist sanitas pro aqua – tervis vee abil.

Termin ’spa’ on tavapäraselt viidanud kohale, kus vesi on tervistava toimega – näiteks kuumaveeallikatele ning kõrge mineraalisisaldusega vee­kogudele.

Tänapäeval tähendab spaa kohta, kus on parimad võimalused taastumiseks ja lõõgastumiseks, tervisehädade ennetamiseks ja raviks.

Spaad võib jagada kahte suurde gruppi:

heaoluspaa pakub hooldus-, lõõgastus- jm spaateenuseid (saunad, kehahooldused jms);

ravispaal on tegevusluba haiglavälise arstiabi osutamiseks ning seal pakutakse taastusravi-, ravitoitlustus- jt ravispaateenuseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles