Kivimäng

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: photoexpress.com

60+ lugeja Erna-Elise Neimann saatis ajakirjale vanast ajast pärit mängu õpetuse. Vähemalt vanal Mulgimaal oli see omal ajal karja- ja koolilaste seas väga levinud ja tavaline ajaveetmise viis. Mänguasjadest ei teatud suurt midagi, küll aga oli igal lapsel alati viis kivikest taskus.

Mängu tarvis on vaja viis pöidlaotsasuurust maakivikest. Suurepärane, kui need on veidi lapikud. Mängijaid võib olla kaks või enam, aga mitte väga palju, sest siis peab mõni ebaõnnestuja kaua oma mängujärge ootama.

Esmalt lepitakse kokku, mitme punktini mäng käib. Hea on mängida suurel pinnal, muidu kaovad kivid ära. Mängu alustamiseks tuleb kivid alusele laiali visata ja üks kivi mängimiseks võtta. Kivid tuleb peost õhku visata ja käeseljale püüda. See, kes rohkem kive käeseljale saab, alustab mängu.

Esimene mängija ajab viis kivi laiali, võtab sealt ühe mängukivi, mida maha ei panda, vaid see on õhku viskamiseks.

Esimene mängukord seisneb selles, et õhku visatakse mängukivi, samal ajal tuleb maast rabada üks kivi pihku ja peab jõudma ka õhku visatud kivi peopessa püüda. Siis tuleb püütud kivi kõrvale panna, jälle mängukivi õhku visata ja taas järgmine kivi pihku haarata. Nii neli korda järjest. See on mängu esimene osa.

Kui kõik neli kivi on kinni püütud, saab mängija teisele astmele minna. Ja nii lõpuni välja. Kui aga üles visatud kivi kinni ei püüta või maast õiget arvu pihku ei raba, läheb mängukord järgmisele mängijale. Kui järg ükskord katkestajani jõuab, tuleb mängu esimesest osast uuesti alustada.

Kui mängija kõik neli taset korraga üksteise järel eksimata läbi teeb, on tal õigus iseendale oma osavuse läbi punktid saada. See käib nii, et ta püüab ilma aitamata maast kivi käeseljale saada, viskab kivi õhku ja püüab selle pihku. Kinni püütud kividest saavad auhinnapunktid. Mäng kestab ajani, kui esimene mängija saab nii palju punkte, nagu mängu alguses kokku lepiti.

MÄNGU SKEEM

Neli alusele jäänud kivi tuleb üles korjata kindla skeemi järgi.

I tase: 4 korda 1 kivi õhku ja 1 kivi maast (4 x 1 ja 1)

II tase: 2 korda 1 kivi õhku ja 2 kivi ­korraga maast (2 x 1 ja 2)

III tase: 2 korda 1 kivi õhku ja 3 kivi ­korraga maast (2 x 1 ja 3)

IV tase: 1 kord 1 kivi õhku ja 4 kivi ­korraga maast (1 x 1 ja 4)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles