Ajakirja 60+ kaanepilte joonistab kunstnik Ave Nahkur

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Repro Ave Nahkuri maalist "Meie küla eided lasid endale tätokad teha"
Repro Ave Nahkuri maalist "Meie küla eided lasid endale tätokad teha" Foto: Repro: Elmo Riig

Kindlasti märkab pikaajaline ajakirja 60+ lugeja, et juunikuu ajakirja esikaanel on teistsugune pilt. Väljaandel on nimelt uus kunstnik. Kunstiarmastajad teavad, et Ave Nahkur jutustab oma maalidel maaelust humoorikalt kirgaste värvide ja inimlike loomade abil. Igal maalil on kirjas mõte, mis algab sõnadega „Meie küla eided...“ või „Meie küla mees...“. Kes on kunstnik Ave Nahkur ja millest ta mõtleb, saate pikemalt lugeda ka ajakirja kolumnist. Juunikuu 60+ kaanepildil on eided lubanud loomadel oma kehale tätoveeringu teha.

60+ värske number esitabki küsimuse, kas tätoveeringud on üle kuuekümneste uus kiustatus. Praegused üle 60aastased ja nooremadki pärinevad ajast, kui tätoveeringud olid vaid vangide, vene kroonus käinute ja meremeeste pärusmaa.

Tätoveeritud inimene pole enam ammu haruldus, piisab vaid pilgust noorteiidolile Tanel Padarile. See, et seeniorid oma kehapiltidega avalikult ei edvista, ei tähenda, et meie seas neid ringi ei liigu. Lugejale võib olla isegi ehmatav, et nende hulgas on näiteks viie lapse ema, kuuekordne vanaema ja hetkel veel ühekordne vanavanaema Ene, kelle nahka katab seitse tätoveeringut. Värskes ajakirjas näitab ta oma paljastatud selga, kus ilutseb muuhulgas ka mõttetera „Saatus sunnib lahkuma, mitte unustama“.

Juttu tuleb ka sellest, kui palju tätoveerimine maksab ja kuidas sellest lahti saada.

Ajakirja tehnikaosas pühandume lihtsale teemale, kuidas saada auku seina ehk kas kodusesse majapidamisse tuleks osta akutrell või elektritrell, et ka naisterahvas pildi seinale panemisega hakkama saaks. Millise tööriista peaks ostma, kui trelli ei lähe igapäevaselt vaja?

Värske ajakirja 60+ tervisekülgedel on juttu astmast ja astmaatikutest, kelle iga hingetõmme on eriline. Ligi 300 miljonile inimesele maailmas ei ole vabalt hingamine enesestmõistetav, sest alati sälib tõenäosus seisundi äkiliseks halvenemiseks. Mis astmat võib esile kutsuda, kas see on päritav haigus või võib selle tõve saada ka hilisemas eas, kuidas astmat teiste hingamisteede haiguste seast ära tunda, kas tal on seos allergiaga või mitte ja kas seda haigust on võimalik ennetada, kommenteerib Tartu Ülikooli Kliinikumi kopsukliiniku juhataja kopsuarst Rain Jõgi. Toome lugejani ka astmaatiku emotsioone kontrolli all hoidvad alternatiivsed võimalused.

Benu Tõrva keskapteegi proviisor Virge Sokk annab nõu, kuidas loodulsike vahenditega võrerõhku alandada.

Liikumisõpetaja Kaarel Zilmer kirjutab seeniormeeste erilisest hobist ja armastusest ehk küttepuudega sahmerdamisest. Ka see on üks aktiivne likkumisvorm.

Vana foto rubriigis tuleb jutuks teema, millest vanemad inimesed praeguste pensionäride lapsepõlves rääkisid sosinal või pigem laste kuuldekaugusest eemal. See oli metsavendlus ehk roheline rinne. Pensionär Tõnis Möldre mäletab metsavendi viina viskamas, röövretkel tulistamas ja kohtus nendega päris lähedalt, kui need tema kodutallu tulid.

Soojal ja rohenäppudele kibekiirel suvisel ajal tahame teha kõike muud, kui kuuma pliidi taga vaaritada. 60+ köögikülgedel tutvustab kokaraamatute autor Sille Varblane suviseid kergeid ja tervislikke toite, mida lihtsalt ja kiiresti teha. Anname põnevaid salatiretsepte ja muudki.

Ajakirjast ei puudu ka hüva nõu lehekülg, mis aitab kergete vahenditega kodu kaunistada ja lapselapsele huvitavaid tegevusi leida.

Kellele ei tule 60+ maakonnalehega postkasti või need, kes pole ajakirja endale veel tellida jõudnud, saab selle osta hinnaga 2,50 ka suurematest kauplusekettidest (A&O, Comarket, Konsum, Maksimarket, Maxima, Prisma, Rimi, Selver, Säästumarket, Stockmann), R-kioski müügikohtadest, Statoili tanklatest ja muudest ajakirjanduse müügikohtadest üle Eesti.

Ajakirja 60+ tellimishind üheks kuuks maksab 2 eurot, terve aasta tellimusele kehtib praegu soodushind 11 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles