Enne talve turgutavad vitamiinid

, Saku Südameapteegi proviisor-juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astelpaju.
Astelpaju. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi sügisel peaksid meie vitamiinivarud olema küllaldased – on ju olnud ilus suvi ja meeldivalt soe sügis, näitab töö apteegis, et üsna palju on juba haigestumisi.

Kuidas tõsta immuunsust, kuidas ennast turgutada talvele vastu minnes? Vaatleme lähemalt enamtuntud preparaate.

Punane päevakübar (Echinacea purpurea) on Lõuna-Ameerikas metsikult kasvav taim, mida kohalikud indiaanlased on kasutanud juba aastasadu. Preparaati kasutatakse külmetuse vältimiseks ja toetava vahendina haigustest paranemisel. Rasedatele ja imetavatele emadele ei soovitata. Saadaval siirupina, tinktuurina, tabletina ja kapslina. Kasutada 3–4 nädalat järjest.

Greibiseemneekstrakt on tugev antioksüdant. Greipfruudi koores ja seemnetes leidub tugevatoimelisi antimikroobseid aineid, mis oma efektiivsuselt on võrreldavad isegi sünteetiliste antibiootikumidega. Neid tuntakse bioflavonoidide nimetuse all ning ainete märkimisväärne omadus on võime isegi üliväikeses koguses hävitada haigustekitajaid – baktereid, seeni ja viiruseid. Küll võib greibiseemneekstrakt mõjutada mõnede retseptiravimite toimet, seepärast konsulteeri apteekriga! Külmetuse korral võtta 15 tilka 3 korda päevas, mis lahjendada vees või apelsinimahlas.

Ternespiim sisaldab rohkelt immunoglobuliine, mis kaitsevad organismi kahjulike bakterite ja viiruste eest. Kasutatakse vastupanuvõime suurendamiseks, soolestiku mikrofloora heaoluks. Saadaval kapslitena.

Mumio on biostimulaator, organismi tugevdaja, toniseerija külmetuse korral. Seda korjatakse kõrgmäestike kaljulõhedest. Mumio on keeruline aminohapete, vitamiinide, mineraalide, mikroelementide ja eeterlike õlide segu. Mumio ravikuuri ajal ei tohi kasutada alkoholi, vürtsiseid toite ja keemilisi preparaate. Kuur kestab 10 päeva. Seejärel tuleb 10 päeva vahet pidada. Sel kombel võib mumiot pikka aega kasutada.

Apilak on töömesilaste allotroofsete näärmete eritis, nn mesilasema toitepiim. Apilak on bioloogiline stimulaator, sel on toniseeriv, troofiline ja antispastiline toime. Täiskasvanu võib seda manustada 10 mg 3 korda ööpäevas keele alla. Ravi kestab 10 kuni 15 päeva.

Küüslauk (Allium sativum) on vitamiinide, mineraalainete ja flavonoidide kompleks. Looduslik antibiootikum. Aktiveerib B-lümfotsüüte ja makrofaage, mis aitavad tugevdada organismi kaitsevõimet. Kasutada võib lõhnatuid kapsleid, tablette või tinktuuri.

Ingverit (Ingiber officinalis) on Aasias maitse- ja ravimtaimena kasutatud tuhandeid aastaid. Ingveritablette kasutatakse külmetushaiguste ja merehaiguse ennetamiseks ning lihas- ja liigesevaevuste leevendamiseks.

Astelpaju (Hippophaë rhamnoides) bioloogiline toime on seotud viljades sisalduvate arvukate vitamiinidega, mineraalainetega ja orgaaniliste hapetega. Astelpajuõlis sisalduvad antioksüdandid väldivad rasvhapete oksüdeerumist organismis, mida tekitavad mitmed ainevahetusreaktsioonid, stress ning viirus- ja bakteriaalsed haigused. Saadaval siirupid, mahlad, õlid ja kapslid.

C-vitamiin, tuntud ka kui askorbiinhape, on antioksüdant, mis aitab ennetada vabade radikaalide tekitatavaid rakukahjustusi. Väga laialdaselt levinud immuunsüsteemi tugevdaja. Arvatakse, et inimesed, kes söövad rohkem C-vitamiini, põevad külmetushaigusi lühemalt ja kergemalt. Saadaval preparaadid 50mg, 75mg, 100mg, 200mg, 500mg ja 1000mg tabletina, dražeena või lahustuvate tablettidena.

Probiootikume saab kasutada organismi normaalse mikrofloora taastamiseks ning organismi vastupanuvõime tõstmiseks. Probiootiliste piimhappebakterite ainevahetuse lõpp-produktid on piim- ja äädikhape, mis aitavad haigustekitajaid ja nende toksiine kahjutuks muuta. Piimhappebakterikuure soovitatakse sageli haigestuvatele lastele.

Tsinki on vaja ligi saja ensüümi aktiveerimiseks. Tsink reguleerib immuunsust, osaledes organismi hormoonide sünteesimises. Esimene tundemärk tsingi puudusest organismis on kriimustuste ning haavade aeglane paranemine.

Seleen on antioksüdant, mis väljendub teda sisaldavate ensüümide toime kaudu. Need kaitsevad organismi oksüdatiivset stressi põhjustavate osakeste eest ehk teisisõnu vabade radikaalide tekitatavate kahjustuste eest. Vabade radikaalide rohkus nõrgendab immuunsüsteemi ning põhjustab enneaegset vananemist. Seleeni kogusest organismis sõltub, kas viirushaiguste perioodil üldse haigestume ning kui raskelt haigust põeme. Kaitseb raskmetallide toksilisuse eest.

D-vitamiini soovitatakse meie kliimas kuni kaheaastastele lastele 10µg ehk 400IU. Teadusandmete pideva ajakohastumisega on määratletud, et D-vitamiini raviannus, mida määrab arst, on üle 10 mikrogrammi ehk 400 toimeühikut. Novembrist märtsini soovitatakse meie kliimas kasutada profülaktilist annust, mis sõltub palju meie toitumisest (kui palju sööme kala), elustiilist ja reisimisest (mägedes suusatamine või rannapuhkus soojal maal). Et päikest on Eestis vähe ja D-vitamiini poolväärtusaeg on 30 päeva, siis kuu pärast viimast päikese käes viibimist on meie organismis alles pool saadud D-vitamiini kogusest.

Ilma lisaallikata oleks D-vitamiini tase normis, kui päevitaksime 15–20 minutit päevas nägu ja käsi. Inimesed, kes ei tohi mingil põhjusel suvel päikese käes viibida, peaksid D-vitamiini toidulisandina pidevalt juurde võtma, samuti rasedad, rinnaga toitvad emad ja üle 60aastased. Sobiva annuse pidevaks tarbimiseks määrab arst, lähtudes iga inimese individuaalsest vajadusest.

Multivitamiinid on erineva koostisega. Need sisaldavad omavahel hästi tasakaalustatud vitamiine, mineraalaineid ja mikroelemente, mis abistavad meid igapäevase soovitusliku vitamiinide ja mineraalide vajaduse rahuldamises. On kombinatsioone spetsiaalselt silmadele, nahale, juustele. Saada on vitamiine meestele, naistele, lastele ja vanematele inimestele vanuses 50+.

Guaraana, ženšenn ja kuldjuur aitavad turgutada keha ja vaimu. Vähendavad väsimustunnet. Ei sobi pikaaegseks tarbimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles