Kuidas jõule seedida?

Triinu Entsik-Grünberg
, Südameapteegi nõustamisteenuste juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praad
Praad Foto: Erakogu

Jõulud on lähedastele pühendumise aeg. Aeg, kui leitakse vähemalt päev või paar, et olla koos pere ja sõpradega ning süüa – kohe mõnuga ja enamgi veel.

Liigsöömine pühadeperioodil põhjustab aastast aastasse paljudele erinevaid vaevusi, mis ei võimalda head meeleolu täiel rinnal nautida. Mida ülesöömine organismile üldse tähendab? Kergemal kujul väljendub see unisuses ja üleüldises loiduses, aga võib põhjustada ka gaasivalu, kõrvetisi ning ebameeldivat kõhulahtisust. Korraga liiga palju süües tekib seedenäärmetes häireolukord ja suureneb järsult vere juurdevool seedeelunditesse. Aju annab unisuse ja loidusega märku oma verevarustuse vähenemisest. Seedetraktis võib see aga esile kutsuda tugevaid talitlushäireid või lausa põletikku.

Eriti ohtlik on liigsöömine südame- ja suhkruhaiguse põdejatele ning kõhunäärmepõletiku ja sapikivide käes vaevlejatele. Südame verevarustuse vähenemine võib kutsuda esile stenokardiahoo või rütmihäireid. Diabeetikutel mõjutab see veresuhkru taset ja võib põhjustada eluohtliku seisundi. Ohtra rasvase toidu söömine võib põhjustada ka sapikiviatakki, sest rasvarikka toidu söömiseks vajatakse rohkelt sappi ja koos sapiga paisatakse sapijuhasse ka varem vaikselt sapipõies olnud sapikive.

Millega ennast aidata, kui pidulaua ahvatlustele ei ole suudetud vastu panna? Pärast ohtrat söömist oleks hea, kui leiaksite võimaluse liigutamiseks. Eriti hea, kui saaksite näiteks õues jalutada. See aitab kiirendada seedimisprotsessi ja varustab organismi hapnikuga.

Kui liikumisega ei õnnestu seedimist turgutada või ei anna see piisavalt kiireid tulemusi, võib pöörduda ka apteekri poole. Kõhupuhituse, kõrvetiste, kõhulahtisuse või lihtsalt ülesöömisest tingitud kõhuvalu vastu leiab kindlasti leevendust.

Kõhupuhitus on suurenenud gaasihulk seedekulglas. See võib tekkida ülearuse õhu sissehingamisel, mis võib omakorda olla toidu liigkiire sisseahmimise tulemus. Samuti võivad kõhupuhitust tekitada näiteks süsihappegaasi sisaldavate jookide joomine, samuti raskesti seeduv toit, sooletalitluse häired ja kõhunäärmeprobleemid. Kõhupuhituse leevenduseks on apteegi käsimüügis saadaval toimeainetel simetikoon ja dimetikoon põhinevad ravimid. Looduslikest vahenditest aitavad kõhugaase vähendada ravimteed, nagu näiteks köömne-, aedtilliseemne-, apteegikummeli-, mesika- , piparmündi- ja koirohutee.

Kõrvetised tekivad tugevalt happelise maosisaldise söögitorru tagasipaiskumise tagajärjel. Maosisaldis, milles on maomahla ja pooleldi seeditud toitu, ärritab söögitoru limaskesta ja tekitab ebameeldiva kuuma kõrvetus- või põletustunde rinnus. Apteekides on müügil maohapet neutraliseerivat kaltsium- ja magneesiumkarbonaati sisaldav Rennie. Seda võetakse korraga 1–2 tabletti üks tund pärast sööki või kõrvetiste ajal. Samuti saab apteegist osta ranitidiini, omeprasooli ja pantoprasooli sisaldavaid preparaate, mille toime põhineb maohappe tekkimise pärssimises. Kui midagi muud ei ole käepärast, leevendab lühiajaliselt kõrvetisi ka klaasitäie vee joomine.

Kõhulahtisuse puhul on soovitatav juua ohtralt toasooja gaasita mineraalvett ja kummeliteed, kasutada söetablette, tammekoore- ning mustikateed. Kõhulahtisuse ja seedehäirete leevendamiseks sobivad ka mustika-tammekoore-ingveritabletid. Mustikaid tarvitatakse seedehäirete korral, tammekoort kui tugeva kootava toimega vahendit kõhulahtisuse ja sooltepõletike puhul. Ingver soodustab seedimist, leevendab iiveldust, kõrvetisi, kõhupuhitust ja kõhulahtisust. Kindlasti ei tohiks juua gaasiga vett ega piima.

Kui eelnevast pole kõhulahtisuse puhul abi, võib kasutada loperamiidi. Kasuks tuleb kindlasti ka probiootikumide kasutamine. Probiootikumid on elusaid mikroorganisme sisaldavad ravimid, mis loovad sooles ebasoodsa keskkonna haigust tekitavate mikroorganismide paljunemiseks ja tugevdavad soole limaskesta kaitsemehhanismi.

Seedimist kergendavad preparaadid on ensüümpreparaadid Mezym forte ja Panzynorm forte, mille koostis sarnaneb inimese kõhunäärmes toodetavate seedeensüümidega, ning Botadyn, mis sisaldab looduslikku artišokki ja see soodustab sapi eritumist ning stimuleerib rasvade lõhustumist. Mao ja soole seedetegevus paraneb, maksa töökoormus väheneb. Raskesti seeditav toit muutub organismile kergemini omastatavaks.

Et jõulude ja aastavahetusega ei kaasne tihtilugu ainult toiduga liialdamine, vaid samuti alkoholi liigtarbimine, siis mõned näpunäited sellest tulenevate vaevuste vähendamiseks.

Sagedased alkoholi liigtarbimise nähud on järgneval hommikul värisevad käed, peavalu, iiveldus, südame kloppimine, suu kuivus ja vererõhu tõus. Eeltoodu vältimiseks või leevendamiseks on kõige lihtsam meeles pidada, et alkoholi kõrvale tasuks kindlasti juua vähemalt samas koguses mittealkohoolset vedelikku, kohvi. Samas ei ole kindlasti soovitav tarbida alkoholi koos kihisevate jookidega, sest alkohol koos gaseeritud joogiga satub tunduvalt kiiremini verre ning tekitab rutem joobe.

Apteegis müüdav nn pohmellipreparaat Glutamax Fresh Morning (sisaldab gluta­tiooni, taimseid ekstrakte ja vitamiine) tuleks sisse võtta juba enne pidu, aga abi on sellest ka pärast meeleolukat õhtut.

Alkohol stimuleerib neere rohkem uriini tootma ja põhjustab seeläbi organismis vedelikupuuduse. Sellest on tingitud ka peavalu. Kohe pärast ärkamist on seega mõistlik juua klaas vett ja niimoodi jätkata iga tunni järel. Veele võiks võimalusel lisada lahustuvat C-vitamiini, sest see kiirendab alkoholi ainevahetust maksas. Mida rutem alkohol verest kaob, seda kiirem on toibumine. Peavalu vastu aitavad tavapärased valuvaigistid nagu paratsetamool, atsetüülsalitsüülhape ja ibuprofeen. Samas tuleks nende võtmisega alkoholitarvitamise järel olla ettevaatlik, sest need võivad omakorda ärritada seedetrakti, mis on juba alkoholist ärritunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles