Lugeja arvab

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postkast
Postkast Foto: Elmo Riig / Sakala

Lugesin huviga esmakordselt kätte sattunud numbrit. Sain teada palju uut ja huvitavat. Minule kui vanaemale oli hea teada saada võõrkeelsete nimetustega mänguasjadest, eriti nüüd, kui jõulud lähenemas ja jõuluvana kott vajab täitmist. Üldtõdesid terviseteemadest oli varasemalt nii mõndagi teada, kuid see läbilugemist ei takistanud. Pealegi olid artiklid arusaadavalt kirjutatud ja hästi mõistetavad. Omaette tarkusetera leidsin ka punnis kõhu kohta. Enda jaoks parimaks pidasin aga lugu, mis andis jogurtist kui täisväärtuslikust ja maitsvast toiduainest hea ülevaate. Tarbisin ka varem erinevaid jogurteid, tähele panemata nende erinevusi. Kahju ainult, et polnud lisatud nende väärtusi kalorites 100 g kohta, kuigi oli lisatud rasvasisalduse protsent. Antud number oli meeldiv. Kahjuks pole minu kätte varasemaid sattunud. Seetõttu ei tea ka soovitada, millise suunitlusega lugusid võiks veel lisada. Kindlasti jätkub laia lugejaskonda huvitavaid teemasid küllaga. Seniks aga soovin tegijaile palju töörõõmu.

Helve Liivrand

Nõustun täielikult Hille Karmi looga vanaisadest. Näen oma lastelaste pealt selgesti, kui oluline on PAPA. Mõnikord olen tundnud isegi kadedust, sest enda arvates tegelen poistega isegi rohkem. Taas kord mõtlen nendele vanaisadele, kes eakatena naudivad veel kord isa rolli. Mina arvan, et igale eale jäägu ikka oma võlud. Minu arvamust kinnitab Kadri Haavajõe artikkel „Vananemine on mehelik”. Hindan psühholoog Toivo Niibergi mõtteid, olen osalenud mitmetel tema loengutel ja saanud positiivsust ning enesekindlust.

Evi Klamas, Audru, Pärnumaa

Olen õnnelik, et oman ajakirja 60+, mille sain tänavu kevadel sünnipäevakingiks. Eriti meeldis mulle artikkel reumatoidartriidist, mida põen aastaid. Olen vältinud soolase söömist, rasvaseid ja suitsetatud tooteid. Ei tarbi alkoholi ega suitseta. Söön linnuliha ja piimasaadusi.

Salme Veinla, Harjumaa

Oli meeldiv, et seoses isadepäevaga kirjutasite novembriajakirjas meestest, nende väärikast vananemisest ja ka terviseprobleemidest.

Aate Saks, Tallinn

Südamlik tänu fortuunale, kes mulle nii vajaliku raamatu valis („Põhjamaa seened”). Olen kogu oma teadliku eluea jooksul suur seenelkäija olnud. Kahjuks nüüd enam tervislikel põhjustel metsa minna ei saa. Ajakirja kohta ütlen, et see on huvitav ja selles on palju vajalikku lugemist eakaaslastele. Viimases ajakirjas just tervise turgutamiseks sügisesel ajal.

Vilma Minn, Rapla

Teie sisukat ajakirja loevad nii nooremad kui 60+. Vanadusega kaasneb paratamatult palju haigusi. Olen ise aastaid liigestevaludes kannatanud. Vahetatud on mõlemad puusaliigesed. Suur tänu Pärnu haigla töötajaile ja eriti traumatoloog-ortopeed dr Talvingule.

Helmi Kuldsaar, Pärnu

Igakuine uus number on alati väga oodatud. Nii erinevast valdkonnast on seal nõuandeid. Olen soovitanud teistele ja enda oma lugeda andnud. Ei pea üldse olema selles eas, kui kaanel kirjas, sest õpetusi ja meeldetuletusi vajame ka tunduvalt nooremana. Mida kõike küll praegu poodides ei müüda! Aga hinnad pole ju sugugi odavad. Lastel on oma lemmikud välja kujunenud. Liigestega seotu andis kinnitust juba eelnevalt teadaolevale ja haigus vajab tõesti õigeaegset ravi, see annab leevendust. Vitamiinidest leiab igaüks endale sobiva ja kasuliku. Kirjutis rehvidest oli tõestuseks, et auto vajab ka midagi kindlamat ja kasulikku.

Ülle Hindreus, Kuremäe, Ida-Virumaa

Millised lood meeldisid? Väga kena, et ajakiri tähtsustas isadepäeval isade, õigemini vanaisade rolli. Minagi olen vanaisa seisuses. Me ise ei pea ju vanaisaks saamisel vaeva nägema. Ainult lisame tärnikesi õlakutele. Minul on neid juba neli. Kui lapselapsed Tallinnast või Tartust, kus nad elavad, Saaremaale vanavanematele külla sõidavad, on rõõm mõlemapoolne. Siin meil juba tegevust jagub. Eks tervise­lehekülgedel ole samuti tähtis koht. Vahest on nende lugemine hirmutavgi – kas tõesti nii- või naasugused haigused meid ähvardavad? Autoomanikud ilmselt tundsid heameelt selle üle, et said üht-teist kasulikku tehnikaküljelt kõrva taha panna. Köögi rubriik kuulub samuti asja juurde. Vaevalt, et lugejad varem teadsid midagi kreeka ja türgi jogurtitest või kaerajahu-vaarikamuffinitest.

Aare Laine, Kuressaare, Saaremaa

Teie ajakirja artiklid on kõik väga head lugeda ja ei oska eriti öelda, milline neist kõige rohkem meeldis. Peab siiski ütlema, et ühest artiklist oli mul ütlemata hea meel, „Meisterdamissahtel või poelelu?” Olen igal aastal hädas lapselastele kingituste ostmisega, neid on muidugi palju, valik suur, hind soolane ja kõik muu. Artikkel aitas vähekese seda valikut kergendada. Väga toredad on artiklid meeste tervisest, sest, me mehed, oleme justkui tahaplaanile jäetud, aga asjad paranevad, ja jõudsalt, ja selle üle on muidugi kõigil hea meel. Teie ajakiri on väga hinnatud ja loetav, vähemalt nii palju, kui minu tutvusringkonnas kuulda on.

Viktor Triskin, Pärnu

Olen teie ajakirja lugenud selle ilmumise ajast alates, sest Järva Teataja on mul tellitud 1960. aastast alates, kui me pikalt Siberi reisilt tagasi saabusime. Nüüd olen ma jälle ainuke oma peres. Teie välja­andest on väga palju lugeda ja kõik on head jutud. Esimesena teen ära ristsõna, siis loen kõik läbi.

E. Vestrik, Paide

Väärt tõdeda, et 60+ antakse välja Viljandis. Olin ­viljandlane aastail 1933–1968, lapsepõlv, kooliiga, Sakala meeskoor. Olen 80+, kaks korda nädalas käin „normkilomeetrit” ujumas. Külastan igal suvel Viljandi folki.

Heiki Valgmäe, Tabasalu, Harjumaa

Eelmisel korral soovisin, et kirjutaksite reumatoid­artriidist ja saingi lugeda! Olen ise aastaid seda haigust arstide järelevalve all põdenud. Sain uusi teadmisi juurde.

Karin Voist, Iisaku, Ida-Virumaa

Oled väga kasulik ja oodatud. See 60+ pole ainult meie eas lugejatele, vaid ka noorematele. Ka neil on vaja meelde jätta, mis toimub, kui tiksub 60+. Aga selleks ajaks on nii mõnigi asi meelest läinud. Kahju, kui need asjad tänapäeva hulljulgeid noorukeid ei huvita.

Helju Viksi, Valguta, Tartumaa

Sellest ajalehest lugesin suure huviga artikleid mänguasjadest, vananemisest, eesnäärmehaigusest ning kuna auto on mul ainuke liiklusvahend puude pärast, oli hea lugeda ka autorehvide võrdlusest ja soovitusi talverehvide valimiseks.

Toivo Perandi, Vändra vald, Pärnumaa

Kasulik oli lugeda laste mänguasjadest. Kõik nimetused on ju ingliskeelsed ja nendest on päris raske aru saada.

Eda Paas, Palamuse, Jõgevamaa

Mõtlemapanev ja tore lugu oli novembrikuu lehes „Meisterdamissahtel või poelelu?” Olen seda meelt, et vanavanematega koos meisterdatud mänguasi võib truult lapse kõrval pikki aastaid olla, täis mälestusi ja armastust.

Edith Pruuli

Olen 71aastane vanavanaema. Mul on neli last ja kuus lapselast. Kõige nooremal tütrel Sanna Helenal on 13aastane poeg ja 11aastane tütar. Kõik on mulle väga kallid. Et olen juba pea 19 aastat lesknaine, siis lastelaste küllatulek on mulle suur rõõm. Olen neile ostnud ka näksimist. Nad teavad seda ja oh seda kallistamist, kui mul neile midagi pakkuda on. Olen neid natukehaaval ka rahaliselt toetanud. Mul on lastega hea läbisaamine. Elan üürikorteris ja nad on aidanud puude tuppatoomisel, sest elan ahiküttega maja teisel korrusel. Soovin kogu südamest, et kõik inimesed Eestis elaksid üksmeeles ja hoolitseksid üksteise eest. Aga tihti on lugu vastupidine. Kahju, et sellepärast kannatavad lapsed!

R. Saavel, Valga

Mulle meeldis eriti pealkiri „Vanal ajal sõideti ka talvel suverehvidega”. See on teema, millest on palju meenutada. Aga õpetlik on kogu jutt.

Silve Innos, Tallinn

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles