Et kasu kaaluks kahju üles

, proviisor, Tallinna Kaarli apteegi juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsimüügiravimeid ostes peaksite alati apteekrile ütlema, milliseid ravimeid, ­toidulisandeid ja raviteesid te regulaarselt tarvitate. Eakad ja kroonilise haiguse diagnoosiga inimesed peaksid paljudel juhtudel pöörduma siiski arsti poole. Pildil proviisorid Merje Veeberg ja Leonora Kannike.
Käsimüügiravimeid ostes peaksite alati apteekrile ütlema, milliseid ravimeid, ­toidulisandeid ja raviteesid te regulaarselt tarvitate. Eakad ja kroonilise haiguse diagnoosiga inimesed peaksid paljudel juhtudel pöörduma siiski arsti poole. Pildil proviisorid Merje Veeberg ja Leonora Kannike. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Valul on peale eba­meeldiva ja väsitava ­aistingu ka ­positiivne tähendus. Valu annab märku, et midagi on meie kehas valesti. Kui ­valutab miski, mis enne pole valutanud, tuleb selle põhjust kohe pärast tableti võtmist ja valu kadumist uurida.

Kõige sagedamini esinevad inimestel pea-, selja- ja liigesevalud. Et igal inimesel on valutunnetus isesugune, tuleb valu nii apteekrile kui arstile võimalikult täpselt kirjeldada. Kui sõber saab sarnase valuga abi ühest kindlast ravimist, ei tähenda veel, et teile see ravim samamoodi mõjub. Mõni inimene kogeb ravimi kõrvaltoimeid, teine mitte.

Mida võtta või jätta, kui kiusab külmetushaiguse põhjustanud viirus? Eriti siis, kui iga päev kasutatakse teisi ravimeid. Vahetevahel aitab väga hästi mittemedikamentoosne ehk tabletita alternatiivravi, kus kasutatakse näiteks eeterlikke õlisid, külma- ja soojaravi. Alati tuleb hinnata kasu ja riski suhet.

Kui kurk on valus

Oletame, et olete saanud kurgupõletiku, kurk on valulik ja hääl kähe. Mõne päeva pärast tulevad nohu ja köha. Neelamine on raske, sest limaskest on tursunud ja põletikuline. Ilmnevad peavalu, uimasus ja palavik.

Umbes 90 protsenti kurgupõletikest on viiruslikud. Viiruslik kurgupõletik ei vaja medikamentoosset ravi. Neelamise kergendamiseks ja põletiku leevendamiseks on tähtis, et tekiks palju sülge. Süljeeritust ergutab hapude karamell- või köhakommide imemine. Palju tuleb juua.

Kurguvalu vähendavad mitmed apteegi käsimüügi kurgupastillid ja aerosoolid, mis sisaldavad paikse toimega valuvaigistit lidokaiini. Samas kahandavad need suus külma-, sooja- ja puutetundlikkust, mis omakorda võib takistada neelamist.

Tuimustunde tõttu suus võib süües hammustada keelde või põske. Dementsuse, Parkinsoni tõve ja multiskleroosi korral või tugevatoimeliste rahustite manustamisel tekib oht, et toiduosakesed satuvad hingetorru, põhjustades kopsu­põletiku. Kui teil aeg-ajalt esinevad ­krambid või kannatate südamerütmihäirete all, võiks kurguvalu ravida mõne muu ravimiga.

Kurgupihus, mis sisaldab alkoholi, ei sobi alkoholiprobleemiga inimesele, samuti peaksid sellega ettevaatlikud olema maksahaiged ja epileptikud. Pihuses sisalduv alkohol võimendab unerohu, rahustite, psühhofarmakonide, tugevate valuvaigistite (retseptiravimid) ja mõne vererõhuravimi toimet. Kui põete astmat või mõnd muud hingamisteede haigust, võivad pihustatava ravimi toimel hingamisteede lihased kokku tõmbuda, soodustades astmahoogu.

Ilmselt ei talu te ravimit, kui suu limaskest hakkab punetama või valutama. Mitte mingil juhul ei sobi ravimtaimi (kummel, saialill, piparmünt) sisaldavad kurgu­pihud, kui olete tundlik korvõieliste suhtes. Eeterlikke õlisid sisse hingates võivad tekkida köhahood. Eriti tundlikel inimestel ahenevad bronhid, põhjustades hingeldamishooge.

Kui nohu vaevab

Sageli sisaldavad säilitusainet bensalkoonkloriidi nina limaskesta turset vähendavad ravimid, mis ahendavad nina limaskesta veresooni. Neid ravimeid ei tohi tarvitada nina kuiva limaskesta, silma kõrgenenud siserõhu, kõrge vererõhu ja suurenenud eesnäärme korral. Samuti siis, kui põete diabeeti või südame isheemiatõbe, olete üle elanud südameinfarkti või insuldi. Kui nohu ravimisega samal ajal ravitakse tritsükliliste antidepressantidega depressiooni või Parkinsoni tõbe, võib vererõhk tõusta ja pulss kiireneda.

Ebameeldivaid kõrvalnähte südamele ja vereringele avaldavad nina limaskesta turset vähendavad pseudoefedriini tabletid. Neid ei sobi kasutada kõrgenenud vererõhu, tahhükardia (süda lööb väga kiiresti), südame rütmi­häirete, südame isheemiatõve,  silma kõrgenenud siserõhu, diabeedi ja mõne teisegi tervisehäda korral. Ravim võib suurendada unerohtude ja rahustite rahustavat ning antihistamiinide (allergia puhul) väsimust tekitavat toimet, samuti põhjustada allergiat.

Kui äge köha segab

Köha tekkepõhjusi on mitmeid. Peaaegu alati vallandavad ägeda köha külmetusviirused. Bakteriaalne bronhiit tekib seetõttu, et tavaliselt vohavad tihkes limas bakterid. Kuivi ärritavaid köhahooge vallandavad kõrvetiste korral maost liikuvad happetilgad, samuti võib põhjustada köha südamepuudulikkus. Ärritav kuiv köha võib tekkida ka kõrgvererõhktõve ravimite kõrvaltoimena.

Eakad ja kroonilise haiguse diagnoosiga inimesed peaksid köha korral pöörduma siiski arsti poole. Sobivad taimsed köharohud, köha- ja bronhiteed, mis aitavad kaasa lima eraldumisele. Köhahooge, mis tekivad maomahla tagasivoolu tõttu söögitorusse (refluks), need ravimid ei leevenda.

Et lima poleks nii kleepuv, ergutab bronhide limaskesta näärmerakke sekreeti tootma ambroksool. Lima tihedust vähendades vedeldab sekreeti atsetüül­tsüsteiin. Tugeva maksa- või neerupuudulikkuse korral tuleb enne nende ravimite kasutamist nõu pidada arstiga. Atsetüül­tsüsteiin ei sobi hästi mao- või kaksteistsõrmiksoole haavandi ja astma korral. Kui samal ajal kasutatakse antibiootikume, peab kahe ravimi manustamise vahel pidama kahetunnist vahet.

Alternatiivina leevendavad köhaärritust ja kergendavad tihke lima väljaköhimist taimsed ravimid nagu luuderohi, tüümian ja islandi samblik. Alteejuur ja islandi samblik sisaldavad limaaineid, mis moodustavad kaitsekihi põletikulisele suu ja neelu limaskestale. Neid (enamasti siirupid) võiks enne allaneelamist mõnda aega suus hoida. Ettevaatlikud peavad olema sarikaliste (näiteks apteegitill) ja huulõieliste (nagu tüümian) vastu tundlikud allergikud.

Kui pea ja liigesed valutavad

Külmetushaigusest tingitud pea- ja liigesevalude leevendamiseks sobivad paratsetamool ja ibuprofeen, mis alandavad ka palavikku. Sarnase toimega on veel atsetüülsalitsüülhape ehk aspiriin ja seda sisaldavad ravimid. Kui palavik ei kerki üle 38 kraadi, ei ole külmetushaiguste korral üldjuhul vaja seda alandada. Palavik aitab immuunsüsteemil viirust tõrjuda ja selline kehatemperatuur ei ole täiskasvanule ohtlik.

Kahjuks on paratsetamooli kogus, mis annab parima toime, ja kogus, millest alates muutub see mürgiseks, väga lähestikused. Paratsetamooli tarvitamine alates neljast grammist, eriti koos kofeiiniga, kätkeb ohtu pidevate peavalude ja neeru­kahjustuste tekkeks. Paratsetamooli regulaarne kasutamine võib viia neerutalitluse ­kahjustumiseni. Häiritud maksatalitluse (alkoholi sage tarvitamine) või maksapõletiku korral lõhustub paratsetamool aeglaselt ning mürgistuse võib tingida ka muidu ohutu annus. Seega ei tohiks seda ravimit kasutada maksapuudulikkuse ­korral.

Eriti ohtlik on paratsetamooli kasutamine koos teiste valuvaigistitega või koguses, mis ületab suurimat lubatud annust. Paratsetamool on sageli külmetusega võitleva ravijoogi koostisosa. Kui tarvitate mõnda sellist jooki ja soovite samal ajal langetada veel paratsetamooliga palavikku, on oht, et ületate maksimaalse annuse päevas. Kombineerituna atsetüülsalitsüülhappega suureneb seedetrakti veritsuse oht. Kui nahk hakkab punetama, olete arvatavasti selle ravimi suhtes allergiline.

Ibuprofeen vaigistab valu, alandab palavikku ning suurtes kogustes vähendab põletikku, sobides hästi külmetushaigusega kaasnevate pea- ja liigesevalude leevendamiseks ning kõrge palaviku alandamiseks. Kõrvaltoimete ilmnemine sõltub annustest ja sellest, kui pikka aega ibuprofeeni kasutatakse. Kindlasti tuleb ettevaatusega tarvitada või sootuks loobuda selle kasutamisest, kui teil on esinenud mao- või kaksteistsõrmiksoole haavandit, häiritud on vereloome või esineb seletamatuid verejookse. Samuti pärast suurt operatsiooni.

Ettevaatlik peab olema ka siis, kui teil on diagnoositud astma, esinenud allergilist nohu või allergilisi nahareaktsioone. Kõrgenenud vererõhu või südamepuudulikkuse korral võib ibuprofeen halvendada neerutalitlust ning organismi jääb rohkem vedelikku. Ibuprofeeni preparaati kasutage ainult siis, kui olete nõu pidanud arstiga, kes kaalub hoolikalt ravimi kasu- ja riskitegureid.

INFO

• Käsimüügis müüdavate põletiku- ja valuvastaste ravimite tõsiste kõrvaltoimete risk on ­suurem just üle 60aastastel ja suurte annuste pikaaegsel kasutamisel (üle ühe nädala).

• Ärge tarvitage ravimit pärast pakendil ­märgitud kõlblikkusaega. Kõlblikkusaeg viitab selle kuu ­viimasele päevale.

• Pikaajaline valuvaigistite kasutamine peavalu korral võib valu vaid süvendada. Nõu saamiseks pöörduge arsti poole.

• Valu vaigistamiseks võtke valuvaigistit ­võimalikult väike annus.

• Ravimite sisse­võtmiseks ei sobi ­greibimahl, tee ja piim, sest need ­mõjutavad toime­ainete omastamist. Mitte mingil juhul ei tohi ravimeid võtta alkoholiga. Kõrval- ja koostoimed on ­individuaalsed.

• Võtke tablette ja kapsleid alati klaasitäie puhta veega. Nii ­lähevad ravimid ­paremini söögitorust alla, toimeaine ­lahustub maos kohe ja ei koorma liigselt mao limaskesta. Peale selle imendub ravim ka peensoolest ­paremini verre, ­kiirendades ravimi ­toimet.

• Kui tableti või kapsli allaneelamine on raske, neelake ­ravimiga veidi putru või tükike banaani. Peale jooge klaas vett.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles